Radnici Fabrike elektroda Plužine traže 30 neisplaćenih zarada

Dodajte komentar

Rješavanje brojnih problema u Fabrici elektroda Plužine (FEP) mora se naći na prvoj narednoj sjednici Vlade i ako zahtjevi radnika ne budu usvojeni, od 22. decembra počeće se sa protestima, poručeno je sa jučerašnjeg zbora u toj fabrici. Predsjednik sindikata Dragan Ružić istakao je da zahtijevaju da im se poveže radni staž od 2007. godine, isplati više od 30 zarada, socijalni program kao i pozajmica od po hiljadu eura za svakog radnika. U FEP-u, gdje je najveći pojedinačni vlasnik državni Investiciono-razvojni fond sa 42 odsto udjela, proizvodnja je obustavljena u maju, a fabrika je ostala i bez struje.

– Dugogodišnje iscrpljivanje prouzrokovalo je velike posledice tako da su za 104 zaposlena u ovoj godini isplaćene svega tri plate i to iz ranijeg perioda. Ukoliko Vlada na sjednici u četvrtak u potpunosti ne ispuni naše zahtjeve, radikalizovaćemo proteste od 22. decembra – rekao je Ružić.

On je istakao da je Sindikat o tim zahtjevima poslednjih nekoliko mjeseci bezuspješno pregovarao sa nadležnima kojima su i za jučerašnji zbor uputili pozive da prisustvuju. Niko se od njih nije odazvao, pa ni predstavnici vlasnika iz IRF-a. Poslovodstvo fabrike, rekao je juče izvršni direktor Dragoslav Čabarkapa, od početka godine pokušava da nađe modele za spas preduzeća. Ranije najavljivani strateški partneri, rekao je on, odustajali bi kad bi vidjeli kolika su dugovanja FEP-a čiji je račun u blokadi preko 2,5 godina.

– U ovom trenutku stečaj ne odgovara ni radnicima, ni vlasnicima, ni državi. Radnici se ne bi mogli naplatiti iz stečajne mase – rekao je Čabarkapa.

Član odbora direktora FEP-a Dragan Milović istakao je da je Vlada 2011. godine pomogla fabrici sa dva i po miliona eura ali su ta sredstva uglavnom iskorišćena za zbrinjavanje 75 zaposlenih koji su bili tehnološki višak. Da je tada, kazao je on, napravljen plan oporavka fabrike ne bi sada došli u situaciju u kojoj su. Poslovodstvo fabrike je te 2011. godine ministarstvu ekonomije predlagalo stečaj kako bi se barem dugovanja odložila, ali ta mogućnost je bila odbijena, pa sad dugovi fabrike premašuju devet miliona eura. Milović je naveo da su za to krivi IRF i Ministarstvo ekonomije koji im nijesu tokom ove godine odobravali pozajmicu za nastavak rada. U junu i julu, pojasnio je on, FEP je dobio četiri tendera na teritoriji Srbije čija je vrijednost, uz porudžbe njihovih stalnih kupaca, bila oko 250 hiljada eura, pa su od IRF-a i resornog ministarstva tražili pozajmicu od 89 hiljada za nabavku repromaterijala ali je nijesu dobili.

– Nije se imalo sluha i dobili smo odgovor da oni ne žele nikakva parcijalna rješenja za FEP, već hoće cjelovito do kojeg se ni danas nije došlo. Sve opasnosti sad proizilaze od Vlade, odnosno kakve će ona poteze vući – kazao je Milović radnicima.

Predsjednik odbora direktora FEP-a Radenko Pejović priznao je radnicima da poslovodstvo za fabriku ne može ništa da uradi, izvinivši im se pritom što je svih proteklih godina bio u zabludi.

– Očigledno da sam napravio lošu procjenu kad sam se prihvtio ovog posla misleći da možemo nešto da uradimo. Da se ne može ništa uraditi uvjerio sam se početkom ove godine kada je postojala šansa da krenemo sa ozbiljnijim radom ali su nam falila obrtna sredstva od 100 hiljada eura. Vlada i vlasnik su kazali da više ne mogu ni centa dati jer bi to bilo sipanje u jamu bez dna. Čini mi se da je jedini izlaz stečaj, a kako će se potom pokrenuti proizvodnja neizvjesno je – rekao je juče Pejović.

On je naveo i da su poslovodstvu iz IRF-a i ministarstva ekonomije tražili da urade plan restrukturiranja fabrike. Kada im je taj plan predat 16. septembra, kazao je Pejović, nadležni su sa poslovodstvom FEP-a od tada prekinuli svaki kontakt.

Opština će ih podržati

Predsjednik opštine Plužine Mijuško Bajagić juče je radnicima kazao da je FEP za taj grad isto što i KAP za Podgoricu. Lokalna uprava je tu fabriku do sada u više navrata novčano pomagala, a poslednji put prije skoro dvije godine kada su im pozajmili 200 hiljada eura. Bajagić je istakao da podržava sve zahtjeve radnika i da će učiniti sve što od njega budu tražili – ako treba zakazaće razgovore sa nadležnima, u kojima će i lično uzeti učešća.

Predstavnik Unije slobodnih sindikata Aleksa Marojević predočio je radnicima sve pogubnosti koje bi im donio stečajni postupak. Da bi se razgovaralo o rješavanju problema, istakao je on, ključno je da se prvo napravi plan koje bi rješenje bilo najbolje. Kako je rekao Marojević, Unija će početkom sledeće sedmice pokušati da organizuje sastanak sa članovima Vlade.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *