Crna Gora je u Francuskoj hit destinacija za ulaganje

Dodajte komentar

Crna Gora je veoma atraktivna destinacija za ulaganje, administrativne barijere su uklonjene i možete očekivati sve više francuskih investitora kaže u intervjuu Pobjedi Lionel Sonigo, investitor projekta Porto Skadar Lake.

Sonigo je bio učesnik konferencije o investicionim potencijalima Crne Gore, koja je u Uruženju krupnih poslodavaca Francuske (MEDEF), održana u srijedu u Parizu. Izgradnja turističkog naselja Porto Skadar Lake u Crnoj Gori, vrijednog 90 miliona eura, trebala bi početi u martu sljedeće godine, dok bi prvi gosti u taj ekskluzivni kompleks trebali doći u maju 2017. godine.

Sonigo posluje u regiji dvadesetak godina, a u ekološkom turizmu prvi puta se okušao 2008. godine kada je u Tanzaniji kupio osam hektara zemlje i otvorio Cristal Resort, koji je poput resorta koji želi izgraditi u Crnoj Gori. Ekskluzivno, ekološko turističko naselje biće smješteno na poluostrvu Biški rep koji se nalazi na mjestu gdje se Rijeka Crnojevića uliva u Skadarsko jezero. Planirano je da Porto Skadar Lake ima ukupno 457 ležajeva, 30 luksuznih vila, spa centar, dva restorana, marinu za oko 30 brodova i pijacu na kojoj će lokalno stanovništvo prodavati domaće proizvode, a samo noćenje će koštati 1.000 eura. Za racionalno korištenje energije i vode predviđeno je da svaka vila ima vlastitu cistijernu za prikupljanje kišnice, sisteme za zagrijavanje vode solarnom energijom, fotonaponske panele i akumulatore za skladištenje električne energije.

 Zašto ste izabrali baš Rijeku Crnojevića i Skadarsko jezero?

Zašto ne bih. To je najljepše mjesto na svijetu. Ispričaću vam kako sam ga otkrio. Veoma mi se svidjela crnogorska obala i pomislio sam da bih tamo mogao kupiti imanje i napraviti kuću, ali su cijene zemlje tada bile previsoke. Onda sam otišao sjeverno i naišao sam na jezero. Nikada ranije nijesam čuo za Skadarsko jezero. Odmah sam se zaljubio u njega i provodio sam dane i dane na svim djelovima jezera. Ono je za mene ekološko carstvo, oaza mira i blizak kontakt sa pravom prirodom, a to ne možete pronaći nigdje u Evropi. I vjerujte ovo pričam iz iskustva. Radio sam svuda po Evropi. Skadasko jezero je najljepše mjesto koje sam ikada vdio. To je kombinacija pjezaža Novog Zelanda i cvijeća i rastinja Tajlanda. To je unikatno mjesto.

Kako ste zadovoljni uslovima investiranja u Crnu Goru, imate li neke primjedbe?

Već šest godina mi radimo na ovom projektu. To je bio veliki proces, jer se radi o zemljištu koje je na teritoriji nacionalnog parka. Sve te procedure su i u Crnoj Gori, i u drugim zemljama, veoma duge. Ali sada je sve završeno, 15. decembra dobijamo dozvolu a u martu krećemo u realizaciju projekta. Veoma smo zadovoljni saradnjom i sa relevantim ministarstvima i smatramo da je Vlada otvorena za nove investicije. Administracija je svugdje komplikovana stvar, ali smo zadovoljni tretmanom u Crnoj Gori i Vlada se trudi iz godine u godinu da poboljša investicioni ambijent. Rezultati se vide, što može potvrditi i skup u MEDEF-u. Zamislili smo da to bude najljepši eko-resort na svijetu. Spojićemo luksuz i netaknutu prirodu, jer unikatno Skadarsko jezero svojom ljepotom pruža tu mogućnost.

Bogati gosti traže mir kakav pruža Skadarsko jezero, ali se ne žele odreći luksuza, niti da cijelo vrijeme provode u apartmanima. Porto Skadar Lake će im deset mjeseci u godini osigurati odmor u pravoj divljoj ljepoti. Planiramo za građevinske i ostale radove angažovati domaću radnu snagu. Kada se kompleks otvori u njemu će biti posla za domaću radnu snagu, a prema sadašnjim procjenama otvoriće se oko 200 radnih mjesta.

Kako su reagovale vaše kolege investitori kada ste im rekli gdje ćete da ulažete. Veliki broj investitora ulaže na preporuku prijatelja?

Francuzi se veoma teško odlučuju za ulaganje van Francuske. Mi smo možda najteži za te stvari. Ja sam napustio Francusku prije 8 godina. Bio sam u Poljskoj, Italiji, Bosni i Hercegovini, Srbiji. Investiranje u eko turizam u Crnoj Gori je prava stvar i svi moji prijatelji su pozitivno reagovali. Potrudio sam se da prenesem dobar glas o Crnoj Gori svuda po svijetu.

Koliko su francuski investitori zainteresovani za ulaganje u Crnu Goru?

Veoma su zainteresovani, jer se Crna Gora već profilisala kao atraktivna destinacija. Vidjeli ste da je na prezentaciji u MEDEF-u bilo preko 40 zainteresovanih firmi, ali moram da se pohvalim da sam od svih njih ja do sada investirao najviše. Uložio sam deset miliona, uložiću još na desetine, a profit očekujem u narednih deset godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *