Tržište nekretnina u New Yorku i dalje buja

Dodajte komentar

Prema podacima CityRealtyja prodaja nekretnina u New Yorku po cijenama koje iznose više miliona dolara ove je godine porasla 120 posto, piše money.cnn.com. Iako su prosječne cijene stanova u Sjedinjenim Američkim Državama pale na cijene od prije 10 godina, cijene luksuznih stanova na Manhattanu više su se nego udvostručile, kaže Jonathan Miller, predsjednik uprave kompanije Miller Samuel, koja se bavi procjenom njujorških nekretnina.

Na Manhattanu je ove godine prodato 165 domova za više od 10 miliona dolara, dok ih je lani prodato 75. Iako su mnoge od tih stanova kupili stranci, čak su 11 od 18 najskupljih ove godine kupili Amerikanci. Kina je jedina od stranih zemalja čiji su državljani kupili više od jednog luksuznog stana (konkretno dva). Jedan od razloga za ove mega transakcije je činjenica da su se imućni oporavili od finansijske krize brže i jače od ostalih.

Najvišu cijenu postigao je stan na 740 Park Aveniji koji je prodat za 71,3 miliona dolara hedge fond milijarderu Israelu Englanderu.

Na drugom je mjestu bio penthouse na Petoj Aveniji 960, koji je za 70 miliona dolara kupio Nassef Sawiris, kojeg je Forbes proglasio najbogatijim Egipćaninom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *