Austrijsko ministarstvo finansija: Za Hypo ne treba novi tender

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija Austrije negira da je za prodaju mreže banaka na Balkanu Hipo Alpe Adria banke potrebno novo raspisivanje tendera.

Državno preduzeće, koje se bavi ovim poslom, “Fimbag”, uputilo je pismo svim ponuđačima, koji su u procesu prodaje dali obavezujuću ponudu, objašnjava Ministarstvo.

Proces prodaje će biti nastavljen, podvlače u Beču.

U trci za Hipo na Balkanu trenutno ima tri ponuđača. Pored konzorcijuma američkog fonda Advet i EBRD, prema pisanju bečkog dnevnika „Standard“, šanse imaju bugarsko-ruski konzorcijum „Via grupacija“ sa VTB bankom, kao i ruska „Ekspobanka“.

Najveće šanse da dobiju mrežu Hipo na Balkanu i dalje ima Advent/EBRD, ali ostali ponuđači sada imaju priliku da poboljšaju svoje prvobitne ponude.

Austrija je proces prodaje, prije nedjelju dana, prekinula, jer do utrvđenog roka nije sklopljen sporazum o prodaji sa Advent/EBRD-om, zbog čega su ponovo svi ponuđači dospjeli u igru za kupovinu Hipo na Balkanu.

Ruska Ekspobanka otkupila je do sada rusko poslovanje britanskog „Barklija“, kao i španskog Santandera i američke banke „Morgan Stenli“. Ljeta 2012. kupljena je sestrinska firma njemačke „VestLB“, a početkom ove godine poslovanje njemačke LBBV u Češkoj.

U konzorcijumu VTB/Via grupacija postoji spremnost ruske strane da poveća svoje učešće. Prema „Standardu“, ruski VTB bio bi spreman da dosadašnji ponuđeni udio od 9,9 odsto poveća na do 19,9 procenata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *