I austrijski ministar finansija će probati da proda Hipo

Dodajte komentar

Ministar finansija Austrije Hans Jerg Šeling najavio je da će se lično uključiti u pregovore o prodaji mreže Hipo Alpe Adria banke na Balkanu.

On je, na konferenciji za medije, rekao da ne želi da komentariše zašto nije završen posao oko prodaje Hipo mreže u Jugoistočnoj Evropi jer nije učestvovao u pregovorima, i dodao da je Evropska banka za obnovu i razoj (EBRD) vrlo zainteresovana da nastavi da pregovara, kao i da postoji novi sastanak sa američkim fondom Avdent.

Konzorcijum koji čine Advent i EBRD smatran je donedavno kao budući vlasnik Hipo na Balkanu, ali sporazum o prodaji nije potpisan u predviđenom roku, pa je poništen proces i biće pokrenut novi tender.

Šeling je podsjetio da postoji i problem u vezi potrebnog odobrenja od strane bivšeg vlasnika Hipo, njemačke “Bajern LB”. Isto tako, kako je ukazao, i EU mora da odobri prodaju.

Inače, danas je ustanova za nadzor finansijskog tržišta (FMA) najavila da bi dala “zeleno svijetlo” za prodaju balkanske Hipo mreže konzorcijumu Adventa i EBRD-a.

“Nisam bio uključen u dosadašnje pregovore, i zato su Advent i EBRD podnijeli zajednički zahtjev za razgovor. Zajedno sa pregovaračkm timom obaviću taj razgovor”, kazao je Šeling.

Jasna uzdržanost ministra Šelinga ranije prema učešću u procesu prodaje Hipo banke, bila je na meti kritike učesnika u ovom procesu, podsjeća agencija APA.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *