Rusija prodaje akcije Rosnjefta

Dodajte komentar

Ruski premijer Dmitrij Medvedev potpisao je ukaz o privatiziciji 19,5 odsto akcija Rosnjefta, objavljeno je na sajtu vlade, prenosi Tas.

Potpisivanjem ukaza izražava se saglasnost o otuđenju više od dvije milijarde komada akcija po nižoj cijeni od tržišne, određenoj na osnovu izvještaja nezavisnog procjenitelje, ali ne nižoj od od ceijne inicijalne javne ponude, realizovane 2006. godine, navodi se u dokumentu.

Ranije je direktor Rosnjefta Igor Sečin rekao da kompanija ima pozitivan stav prema ideji privatizacije državnog paketa akcija u dvije tranše.

Prema njegovim riječima, cena akcija prilikom privatizacije biće 8,12 dolara.

Ministar finansija Rusije Anton Siluanov je još u avgustu ove godine rekao da je privatizacija 19,5 odsto Rosnjefta planirana za 2015. godinu, a budžet od te operacije može dobiti 423 milijarde rubalja (oko sedam milijardi eura po trenutnom kursu).

U ovom trenutku zaista je teško predvidjeti koliko bi Moskva mogla da inkasira od ove prodaje, s obzirom da su cijene nafte ovih dana dotakle višegodišnji minimum i da se prognozira da će takva situacija potrajati.

Istovremeno, rekordno nisu vrijednost bilježi i ruska nacionalna valuta, u situaciji kada pada cijena nafte a zemlja je pod embargom Zapada.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *