Stav: Komunicirati poruke društvenog oporavka

Dodajte komentar

piše: Jelena Pavićević, marketing i PR ekspert

Možda ipak ima nade da se oporavimo, i moralno i ekonomski?!

Ovih dana, konačno imamo priliku da čujemo razna priznanja i kritičan pristup našoj stvarnosti, na način i intenzitetom koji se nije, bar ne tako često, mogao čuti prethodnih decenija. Suočavanje društva sa realnošću je neophodan preduslov ka njegovom oporavku, na isti način kao što je u psihijatriji, prihvatanje dijagnoze od strane pacijenta, značajan dio puta do izliječenja.

U emisiji ” Okruženje”, na TV Vijesti, 25.novembra, sublimirani su stavovi državnika iz regiona, ankete građana i relevantnih gostiju u emisiji, da nam je jedini spas u regionalnoj saradnji i da nas EU ,ni u kom slučaju , neće izvući iz teške ekonomske situacije, u kojoj se svi nalazimo. Iznijet je podatak da se svega 15% izvoza zemalja ex YU, odnosi na međusobnu razmjenu, a da svega 5% regionalnog izvoza, ima neku dodatnu vrijednost.

U emisiji ”Replika”, 24.novembra,  na RTCG, predstavnici medijske zajednice, slučajno ili namjerno, konstatovali uzroke katastrofalnog stanja u koje je zapala novinarska profesija, kao i da mediji nose veliku odgovornost za nedovoljno kvalitetan uticaj na kreiranje javnog mnjenja, ali i za stvaranje opšte loše društvene atmosfere.

Povodom Međunarodnog dana prava djetata, djeca starosti između 9-16 godina, u crnogorskom parlamentu su briljirala iskrenošću i dobronamjernošću, postavljajući ozbiljna pitanja, mnogo konkretnija od poslaničkih, koja njih tako male, da je sreće, ne bi trebala ni da opterećuju.

Predsjednik Crne Gore je rekao, prilikom posjete Opštini Bar, 24.novembra, a  što su prenijeli svi mediji , ”da smo izgradili neviđenu sposobnost da otjeramo strane investitore i da im onemogućimo da dođu u Crnu Goru.” Izjavio je to kao da je predstavnik neke strane misije u Crnoj Gori, a ne Predsjednik države u trećem mandatu, ali….. ipak je izjavio. Time je Predsjednik implicirao priznanje da sami zaista ne umijemo da valorizujemo ni najbolje resurse, ali i da još uvijek nemamo unutrašnju političku, građansku i zakonsku saglasnost, kao ni izgrađene mehanizme, zahvaljujući kojima bi mogli da budemo pouzdan partner stranim investitorima.

Intelektualna elita, u vidu univerzitetskih profesora, konačno je svoje interese počela da brani i političku pripadnost stavila u drugi plan, jer je više nego sigurno, da je u slučaju sukoba na nivou Senata Univerziteta i Ekonomskog fakulteta, puno oponenata među političkim istomišljenicima.

Premijer Crne Gore je u emisiji ” U centar”, na RTCG, 20.novembra, konstatovao da događaj sa novorođenim bebama pokazuje da je riječ o nedovoljno odgovornom društvu, rekavši sledeće:” više pouka treba da izvučemo iz tragičnog događaja….prije svega pouka da se odgovorno društvo sistematski, svakodnevno mora zalagati za poštovanje svih profesionalnih standarda….nema slobodne interpretacije profesionalnih standarda….ako je predviđena sterilnost u određenom objektu, koji se bavi pružanjem zdravstvene zaštite, u ovom slučaju tek novorođenih, onda tu nema slobodne interpretacije …oni koji sebi dozvole to, vjerovatno nisu pretpostavili ovakav tragičan epilog, ali su doveli do tragičnog epiloga…i to pokazuje da je riječ o nedovoljno odgovornom društvu.”

Ministar zdravlja je 18.novembra, ( doduše,  tokom drugog mandata ) preuzeo odgovornost i podnio ostavku, koja je prihvaćena. Nadajmo se  da, kada su u pitanju odgovornosti resornih Ministara, u Crnoj Gori više nikada ništa neće biti isto.

Suočili smo se sa istraživanjem da je svaka treća žena u Crnoj Gori bila ili jeste žrtva porodičnog nasilja, a da se svako drugo dijete u školi srelo ili srijeće sa vršnjačkim nasiljem.

Naravno, za stvaran oporavak, sa riječi  treba preći u kontinuiranu akciju. Samo na osnovu prethodnih priznanja i konstatacija, mogu se definisati jednostavni, ali ključni društveni principi, koje treba sistemski, strpljivo i dugotrajno komunicirati kao osnovne vrijednosti, na način kako to rade uspješna društva.

Piše:

Jelena Pavićević,

marketing i PR ekspert

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *