MTrading: Što nedjeljni referendum u Švajcarskoj znači za kurs CHF i cijenu zlata?

Dodajte komentar

U nedjelju se u Švajcarskoj održava referendum koji bi mogao imati znatan efekt na finansijsku stabilnost Švajcarske, ali i na cijenu zlata na globalom tržištu.

Naime, na temelju inicijative „Spasimo naše zlato“ Švajcarci odlučuju o tome treba li švajcarska centralna banka (SNB)promijeniti politiku koju sprovodi posljednjih 15 godina.

Konkretni zahtjevi su:

  • Zabrana prodaje zlatnih rezervi u vlasništvu švajcarske centralne banke;
  • Čuvanje svih zlatnih rezervi u Švajcarskoj, a ne u inostranstvu;
  • Držanje najmanje 20% rezervi centralne banke u zlatu.

Prema posljednjoj anketi 38% glasača podržava inicijativu za spas zlata, dok je 47% protiv, a 15% glasača je još uvijek neodlučno.

Uzroci referenduma

Do referenduma je dovela posljednja finansijska kriza koja je poljuljala povjerenje u papirni novac bez pokrića te rasprodaja švajcarskog nacionalnog zlata u posljednjih 15 godina. Švajcarska centralna banka je 1999. godine imala 2600 tona zlata, od čega je do danas prodato više od polovine te je SNB-u preostalo svega 1040 tona zlata. Od preostalih zaliha zlata, prema zvaničnom izvještaju centralne banke, oko 20% se čuva u Londonu, a 10% u Kanadi.

Zbog rasprodaje zlata vrijednost švajcarskog franka danas nije više ni približno pokrivena zlatom kao što je bila nekada. Naime, 1999. godine je švajcarski franak imao pokriće vrijednostiu zlatu od 30%, a sada je to palo na manje od 8%, s čime dio javnosti nije zadovoljan te želi promjenu dosadašnje prakse.

Situacija na finansijskim tržištima

Uspjeh referendum mogao bi prisiliti švajcarsku centralnu banku na kupovinu više od 1500 tona zlata u narednim godinama. Zato se investitori na finansijskim tržištima već neko vrijeme pripremaju na eventualni šok na tržištima i kupuju zlato kojemu je cijena od početka mjeseca porasla oko 3% i trenutno na platformama MTradinga iznosi 1195,00 dolara po unci.

Mnogi investitori smatraju da švajcarska centralna banka u slučaju prolaska inicijative ne bi uspjela spriječiti jačanje franka te bi on stoga naglo ojačao. Radi toga prodaju euro i kupuju švajcarski franak, pa kurs EUR/CHF trenutno iznosi 1.2019 što je samo za nijansu iznad nivoa od 1.2000 koju je švajcarska centralna banka obećala braniti.

Očekivanja analitičara

Analitičari MTradinga smatraju da će u slučaju odbacivanja referendumskih prijedloga cijena zlata nastaviti padati te u idućih nekoliko godina pasti možda i ispod 1000 dolara po unci, a kurs EUR/CHF u prvim danima ili nedjeljama porasti barem 0,5 do 1% u odnosu na trenutno stanje.

U slučaju pobjede zagovornika inicijative, cijena zlata bi mogla u samo nekoliko dana porasti možda i 10%, no dugoročno bi vjerovatno svejedno nastavila padati jer švajcarska centralna banka ne bi odmah bila obvezna kupiti svih 1500 tona zlata, već bi rok bio barem 5 godina, a vjerovatno i duže.

Kada je u pitanju kurs EUR/CHF, analitičari MTradinga smatraju da on svejedno ne bi pao ispod 1.2000 jer švajcarska centralna banka teoretski može naštampati neograničenu količinu novca za postizanje svojih ciljeva, a obećanje ne smije pogaziti jer bi na finansijskim tržištima nastao kaos. Osim toga,SNB bi izgubila ugled i povjerenje finansijskih tržišta i cjelokupne javnosti koje bi kasnije teško vratila radi čega bi mnogo teže provodila svoju monetarnu politiku u budućnosti.

Trenutne ankete pokazuju da će ova inicijativa najvjerovatnije propasti. No za sigurne rezultate treba pričekati nedjelju.

Analizu pripremio:

MTrading

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *