EU izgubila dvije milijarde eura zbog sankcija Moskvi

Dodajte komentar

Sankcije Rusiji i kontrasankcije Moskve počinju da pogađaju i samu EU – izvoz u Rusiju u avgustu je pao za 19 odsto /na sedam milijardi eura/ u poređenju sa julom, što je gubitak od dvije milijarde euraza mjesec dana.

Pad izvoza samo je odraz zabrane uvoza poljoprivrednih dobara iz EU u Rusiju, koju je Moskva uvela kao odgovor na evropske sankcije.

U julu je zabilježen pad izvoza automobila od 23 odsto, a u padu je i izvoz traktora.

Njemačka, na koju otpada trećina proizvoda izvezenih u Rusiju, zabilježila je oštar pad u prodaji, dok je italijanski izvoz „srezan“ za pola.

EU više ne može da izveze proizvode koji se na bilo koji način mogu koristiti u vojnoj industriji Rusije.

Bez obzira koliko su male šanse da se proizvod koristi u vojne svrhe, evropske kompanije za to moraju nabaviti posebnu dozvolu.

Traktori, dizalice, kranovi i mehanički dijelovi potrebni za proizvodnju automobila i kamiona spadaju pod kategoriju „dvostruke upotrebe“ i za izvoz im je potrebna posebna dozvola.

Kompanija koja bez dozvole izveze prozvode mogla bi biti kažnjena u iznosu od deset odsto vrijednosti izvezene robe.

Nabavljanje posebne dozvole može produžiti vrijeme isporuke za nekoliko mjeseci, jer mnogi proizvodi čekaju izdavanje papira.

„Stvoren je potpuno novi sektor koji čeka izdavanje dozvola za izvoz na rusko tržište“, navodi Tristan Grimer, advokat u kancelariji „Bejker i Mekenzi“, koja pomaže kompanijama da prođu kroz proces dobijanja dozvole.

Od avgusta je broj zahtjeva za dobijanje dozvola samo u belgijskoj regiji Flanders skočio za 40 odsto!

Mnoge evropske kompanije strahuju da bi, zbog zastoja u isporuci, konkurentske firme iz Kine i drugih zemalja mogle da im preuzmu posao u Rusiji.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *