Banke u plusu, a krediti u minusu

Dodajte komentar

Savjet Centralne banke Crne Gore ocijenio je da su banke i mikrofinansijske institucije (MFI) u trećem kvartalu zabilježile rast osnovnih bilansnih pozicija, odnosno aktive, depozita i kapitala.

Na sjednici Savjeta, na kojoj je usvojen izvještaj o poslovanju banaka i MFI za treći kvartal, konstatovano je da likvidna aktiva raste i da je evidentno poboljšanje svih pokazatelja kvaliteta aktive u odnosu na prethodno tromjesečje.

Finansijski rezultat na nivou sistema je pozitivan. Kreditna aktivnost banaka u septembru bila je na nižem nivou u odnosu na septembar prošle godine. Savjet je usvojio izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike CBCG za oktobar, u kojem je konstatovano da su aktivnosti vrhovne monetarne institucije u tom periodu realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim ovogodišnjim programom rada saopštili su iz CBCG.

Oni su ocijenili da je finansijski sistem stabilan, a nivo sistemskog rizika umjeren i konstatovali da stabilnost bankarskog sektora počiva na zadovoljavajućem nivou solventnosti i likvidnosti banaka.

Savjet je razmotrio informaciju o usvojenim korigovanim strategijama banaka za postupanje sa nekvalitetnim kreditima i utvrđenim i ostvarenim godišnjim operativnim ciljevima za ovu godinu, o čijoj su realizaciji banke obavezne da izvještavaju CBCG kvartalno. Savjet je usvojio i izvještaj o kretanju cijena za treći kvartal ove godine u kojem je konstatovano da je inflacija u Crnoj Gori, mjereno potrošačkim cijenama, u periodu od jula do kraja septembra porasla 0,1 odsto. Na godišnjem nivou potrošačke cijene su u septembru pale 0,7 odsto objasnili su iz CBCG.

U saopštenju se navodi da godišnja stopa inflacije u Crnoj Gori, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena, iznosila je minus 0,9 odsto i bila je niža od ostvarene u eurozoni koja je iznosila 0,3 odsto.

Modelska projekcija ukazuje da će se na kraju godine inflacija kretati u rasponu od minus 0,5 odsto do 0,6 odsto, što je veoma slično ekspertskoj procjeni prema kojoj će se inflacija kretati u rasponu od minus 0,5 do 0,5 odsto -pojasnili su iz CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *