Banke u plusu na kraju trećeg kvartala

Dodajte komentar

Banke i mikrofinansijske institucije (MFI) su u trećem kvartalu zabilježile rast osnovnih bilansnih pozicija, odnosno aktive, depozita i kapitala, ocijenio je Savjet Centralne banke (CBCG) na današnjoj sjednici na kojoj je usvojen izvještaj o poslovanju banaka i MFI za treći kvartal.

„Finansijski rezultat na nivou sistema je pozitivan. Kreditna aktivnost banaka u septembru bila je na nižem nivou u odnosu na septembar prošle godine“, navodi se u saopštenju sa sjednice.

Savjet je usvojio izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike CBCG za oktobar, u kojem je konstatovano da je finansijski sistem stabilan, a nivo sistemskog rizika umjeren. Konstatovano je da stabilnost bankarskog sektora počiva na zadovoljavajućem nivou solventnosti i likvidnosti banaka.

Razmotrena je informacija o usvojenim korigovanim strategijama banaka za postupanje sa nekvalitetnim kreditima i utvrđenim i ostvarenim godišnjim operativnim ciljevima za ovu godinu, o čijoj su realizaciji banke obavezne da izvještavaju CBCG kvartalno.

Usvojen je i izvještaj o kretanju cijena za treći kvartal ove godine, u kojem je konstatovano da je inflacija od jula do kraja septembra porasla 0,1 odsto, a das u na godišnjem nivou potrošačke cijene u septembru pale 0,7 odsto.

Godišnja stopa inflacije u Crnoj Gori, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena, iznosila je minus 0,9 odsto i bila je niža od ostvarene u eurozoni koja je iznosila 0,3 odsto.

“Modelska projekcija ukazuje da će se na kraju godine inflacija kretati u rasponu od minus 0,5 odsto do 0,6 odsto, što je slično ekspertskoj procjeni prema kojoj će se inflacija kretati u rasponu od minus 0,5 do 0,5 odsto”, saopštili su iz CBCG.

Savjet je utvrdio politiku CBCG za narednu godinu, u kojoj se navodi da će voditi politiku monetarne i finansijske stabilnosti zasnovanu na preduzimanju svih neophodnih aktivnosti i primjeni svih raspoloživih instrumenata i mjera iz svoje nadležnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *