Amerikanci pokušavaju da ‘prodaju’ Crni petak Evropljanima

Dodajte komentar

Američki potrošački praznik, Crni petak proširio se na Evropu. Iako se na taj dan širom Evrope troše pozamašne svote novaca na online kupovinu, nekim kupcima još uvijek nije jasno o čemu se radi, piše CCN Money.

Evropski trgovci praktično su prisiljeni da se nadmeću s američkim od 2010. godine, kada je Amazon prvi put Crni petak ‘preselio’ u Evropu.

The New West End Company, koja okuplja najveće londonske prodavce , objavila je prognozu prema kojoj će Crni petak biti najfrekventniji trgovinski dan prije Božićnih praznika.

Visa Europe predviđa da će sjutra po Visa karticama svakog minuta u Ujedinjenom Kraljevstvu biti potrošeno 568.000 dolara. To je otprilike 9500 dolara u sekundi.

No, dio britanske publike još je uvijek zbunjen pomamom koju nosi Crni petak. Pojedini trgovački lanci na svojim internet stranicama objavljuju pojašnjenja o kakvom se prazniku radi.

S druge strane, tradicionalne luksuzne britanske lance poput Harrodsa, američki običaji uopšte ne zanimaju te sjutra ne planiraju davati nikakve specijalne ponude.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *