Estonija nudi e-državljanstvo – svima!

Dodajte komentar

Estonija je postala prva država koja nudi e-državljanstvo ljudima širom svijeta. Onima koji zadovolje uslove dodijeliće se digitalne lične isprave koje će sadržavati čip koji, u kombinaciji s identifikacionim PIN-om, omogućava pristup brojnim online uslugama koje država nudi. Izdavanje tih ‘pametnih’ ličnih dokumenata započeće krajem ove godine.

Kaspar Korjus, vođa projekta, objasnio je kako je projekt nastao da bi se pomoglo stranim državljanima u Estoniji, koja se često opisuje kao ‘najumreženija država Evrope’. Naime, zdravstveni, obrazovni, poreski i glasački sistemi u Estoniji su online.

E-državljanstvo, međutim, ne garantuje sva građanska prava niti se može koristiti kao dokument prilikom putovanja.

Korjus smatra da će ponuda biti najprivlačnija pojedincima u tehnološkoj industriji, kojima će to biti prilika da na taj način pokreću start-up-ove, odnosno biće izvrsna poslovna prilika.

Korak naprijed prema stvaranju ‘digitalnog identiteta’

– Digitalni identitet najznačajniji je pravni, komercijalni i politički koncept današnjice i razvija se jako brzo. Ideja je privlačna ljudima. Dizajnirana je kako bi Estonija postala sinonim za e-trgovinu i e-dokumentaciju, baš kao što je Švajcarska sinonim za bankarstvo – objašnjava Clare Sullivan, zadužena za cyber pravo i digitalni identitet.

Sullivan dodaje i da su tvrdnje kako će to stvoriti ‘raj za e-poreze’ neosnovane, budući da će e-građani biti podložni poreskim zakonima ne samo Estonije, već i zemlje čiji su originalni građani.

Zasad se prijavilo deset hiljada ljudi iz 140 zemalja. Predviđa se da će Estonija do 2025. godine brojati deset miliona e-državljana – gotovo deset puta više od originalne populacije te države, koja broji 1,3 miliona stanovnika.

Trenutno se oni koji žele postati e-državljani Estonije moraju fizički prijaviti na granicama Estonije, ali vlada od sljedeće godine planira proširiti mogućnost na estonske ambasade i konzulate širom svijeta.

Je li ovo početak kraja koncepta nacije?

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *