Biće nafte čak i previše

Dodajte komentar

Prekomjerne globalne zalihe nafte će naredne godine dodatno porasti, izjavio je iranski ministar za naftu, Bidžan Namdar Zanganeh u Beču.

“Svi stručnjaci vjeruju da imamo prekomjerne zalihe na tržištu, a naredne godine ćemo imati još veće”, rekao je Zanganeh novinarima uoči sjutrašnjeg ključnog sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) koje bi trebalo da donesu odluku o potencijalnom smanjenju proizvodnje tog energenta, prenosi agencija Frans pres.

Zanganeh je, međutim, ukazao da nije samo na OPEK-u da se uhvati u koštac sa prekomernim zalihama koje su od juna oborile cijenu nafte na četvorogodišnji minimum.

“Kako bi riješili ovu situaciju, potreban nam je doprinos zemalja-proizvođača koje nisu članice OPEK-a za upravljanje situacijom na tržištu”, rekao je on.

Sjutrašnji sastanak OPEK-a jedan je od najvažnijih za tu organizaciju u posljednjih nekoliko godina, budući da su zemlje-proizvođači nafte pod sve većim pritiskom da smanje proizvodnju zbog pada cijena nafte. Cijene sirove nafte su od juna pale za 30 odsto kao posljedica obimnih zaliha, jakog dolara i zabrinutosti oko pada tražnje energenata u globalnoj privredi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *