Crnogorski telekom po kapitalnim ulaganjima na predzadnjem mjestu od telekoma u regionu

1 komentar

Budući da su do danas vodeći telekom operatori u užoj regiji čije su dionice listane na nekoj od berzi i koji uopšte objavljuju izvještaje za prvih 9 mjeseci godine to i učinili, odlučili smo uporediti njihove finansijske pokazatelje za taj period. To uključuje Hrvatski Telekom (HT), Telekom Slovenije, Telekom Srpske, Makedonski Telekom i Crnogorski Telekom.

Najveće prihode od prodaje je zabilježio HT (670 miliona eura), a slijede Telekom Slovenije (574), Srpske (185), Makedonije (134) te Crnogorski Telekom (79). Ipak, Telekom Srpske je jedini među njima koji je zabilježio rast prodaje (3,3%), dok najveći pad od 13% bilježi Makedonski Telekom.

Što se tiče bottom line-a, opet je na prvom mjestu Hrvatski Telekom s neto dobiti od 93 miliona eura, dok je na drugom mjestu Telekom Srpske s 44 miliona. Ipak, zbog velikih razlika u prodaji, upoređivati ovakve apsolutne veličine nema puno smisla, odnosno treba pogledati relativne pokazatelje profitabilnosti prema kojima HT gubi primat.

EBITDA maržu, od najveće prema najnižoj bilježe redom Telekom Srpske (47,9%), Crnogorski Telekom (42,4%), Makedonski Telekom (42,1%), a tek tada dolaze HT (37,6%) i Telekom Slovenije (28,4%). I profitna marža pokazuje sličan redoslijed, osim što se Makedonski Telekom pomakao na posljednje mjesto.

Naime, ova kompanija osim najvećeg pada prihoda od prodaje bilježi i najveći pad neto dobiti (skoro -70%). Profitne marže su redom: Telekom Srpske (24,0%), Crnogorski Telekom (22,8%), HT (13,9%), Telekom Slovenije (6,6%) i Makedonski Telekom (5,9%).

Za kraj su analitiačri Icapital.hr još odlučili uporediti koliki udio prihoda od prodaje kompanije usmjeravaju na kapitalna ulaganja (CAPEX/S ratio), prema čemu se Telekom Slovenije postavio na prvo mjesto s 21,5%, a slijede Telekom Srpske s 19,6%, HT s 14,1%, Crnogorski Telekom s 11,7% i Makedonski Telekom s 9,7%.

izvor: index.hr / icapital.hr

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *