Orban želi da nacionalizuje strane banke

Dodajte komentar

Mađarski premijer izjavio je sredinom mjeseca da očekuje da će 60 posto pa i veći udio u bankarskom sektoru završiti u domaćim rukama, što bi značilo da će inostrane banke morati prodavati mađarske podružnice, možda i po sniženim cijenama, napominje Reuters.

U razgovoru za radio Kossuth prije deset dana Orban je kazao da država mora preuzeti aktivnu ulogu u povećanju udjela domaćeg vlasništva nad finansijskim sistemom.

“Moramo kupiti nekoliko banaka kako bismo dostigli priželjkivano stanje po pitanju vlasništva. Potom bi te banke nekom tehnikom, na primjer preko berze, trebale biti ponuđene mađarskim vlasnicima”, pojasnio je mađarski premijer.

Iako su mađarski funkcioneri već u nekoliko navrata izjavljivali da očekuju da će nekoliko inostranih banaka napustiti zemlju, Orban je naznačio da bi u domaćem vlasništvu trebalo biti 60 posto banaka. Trenutno je polovina banaka u domaćem a polovina u inostranom vlasništvu.

Čelnik EBRD-a Suma Chakrabarti kazao je danas  na ekonomskoj konferenciji u Beču da bi bilo zdravo i dobro da se izmijeni odnos domaćeg i stranog vlasništva nad bankama u srednjoj i istočnoj Evropi.

Uslov je da to bude tržišni proces, u sklopu kojeg će neki ulagači odlučiti da napuste zemlju a na njihovo će mjesto uskakati domaći preduzetnici, dodao je Chakrabarti.

‘Pritom želim naglasiti da mi u EBRD-u ne vjerujemo u zacrtane kvote ni u kojem sektoru’, kazao je čelnik međunarodnog zajmodavca, ne spominjući Mađarsku.

Po njegovim bi se riječima kapital i dalje trebao slivati iz razvijenih u evropska ekonomija u nastajanju, što je dobar posao za obje strane, tvrdi Chakrabarti.

‘Ne bi trebalo odustajati od dobro strukturiranog i kontrolisanog korištenja stranog kapitala. Ne bismo trebali s lošim stranama odbaciti i prednosti’, zaključuje čelnik EBRD-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *