Nisu Kinezi prvi investitori koji su oslobođeni poreza

Dodajte komentar

Za izgradnju tunela Sozina, realizaciju projekata vodosnabdijevanja, kao i pri rješavanju problema komunalnog otpada država je takođe investitorima davala poreske olakšice.

Benefiti koje će od naše države dobiti kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i China Road and Bridge Corporation (CRBC) koje su zadužene za gradnju prve dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa, nijesu prvi put odobreni u našoj državi. Za slične projekte Vlada je i ranije strane investitore oslobađala plaćanja određenih poreza, pišu Dnevne novine.

SOZINA GRAĐENA SA PORESKIM OLAKŠICAMA

Iz Ministarstva finansija saopštili su Dnevnim novinama da se uslovi predloženi zakonskim tekstom, koji se odnose na oslobađanje izvođača obaveze plaćanj a dažbina u vidu poreza na dodatu vrijednost, zatim poreza na dohodak fizičkih lica i poreza na dobit i carina, ne uvode se prvi put.

“Za slično rješenje država se opredijelila prilikom izgradnje tunela Sozina, realizacije projekta vodosnabdijevanja primorskog regiona, za rješavanje problema komunalnog otpada i slično, kada je država za investitore uvela određene poreske olakšice. Primjeri ovakve prakse mogu se naći i u zemljama regiona, od kojih su pojedine, na primjer Srbija, u svojim poreskim propisima uvele mogućnost oslobađanja od poreza projekata koji se realizuju u skladu sa međudržavnim ugovorom”, objasnili su iz Ministarstva finansija.

OPTIMIZAM ULIVAJU I RANIJI PROJEKTI

U svim navedenim slučajevima, kada je Crna Gora investitore oslobađala određenih poreskih obaveza, kako tvrde iz Ministarstva finansija, projekcije Vlade Crne Gore o uspješnosti projekata su se pokazale opravdanim.

“To nam daje optimizam da će se sličan scenario ponoviti i na primjeru izgradnje auto-puta.

Imajući u vidu izuzetno povoljne uslove finansiranja auto-puta, koje je Vlada obezbijedila kod kineskih partnera, kao i višestruke ekonomske benefite realizacije ovog najvećeg kapitalnog projekta, stav Ministarstva finansija je da je država u navedenom slučaju uspostavila uspješan partnerski odnos koji će rezultirati ubrzanim razvojem crnogorske ekonomije”, istakli su iz Ministarstva.

Predlogom zakona o auto-putu, koji je Vlada usvojila, predviđeno je da se PDV plaća po stopi od nula odsto na promet prozvoda i usluga namijenjenih za gradnju auto-puta koje realizuje izvođač radova ili za njegov račun. Takođe, Kinezi su oslobođeni plaćanja doprinosa, kao i plaćanja carine za građevinski materijal, opremu namijenjenu za ugradnju u objekte auto-puta i gradnju auto-puta, postrojenja, robu, opremu i postrojenja koje uvozi izvođač radova.

Investitor će plaćati akcizu za gorivo po cijeni od 169 eura za tonu, što je gotovo tri puta manje od sadašnje koja iznosi oko 450 eura po toni.

DRŽAVE SA PORESKIM OLAKŠICAMA ZA INVESTITORE  
KOSOVO: VLADA KOSOVA ODLUČILA JE DA BUDUĆE INVESTITORE OSLOBODI PLAĆANJA POREZA NA DOBIT KORPORACIJA I POREZA NA DODATU VREDNOST ZA INVESTICIJE
MAKEDONIJA: MAKEDONIJA KAKO BI PRIVUKLA INVESTITORE UKINULA POREZ NA DOBIT I POREZ NA PLATE. U SLOBODNU ZONU BUNARDŽIK KOD SKOPLJA DRŽAVA JE ULOŽILA OKO TRI MILIONA EVRA  
KUBA: KUBANSKI PARLAMENT USVOJIO JE NOVI ZAKON KOJIM SU STRANI ULAGAČI OSLOBOĐENI PLAĆANJA POREZA NA DOBIT U PERIODU OD OSAM GODINA UZ MOGUĆE PRODUŽAVANJE TOG ROKA
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *