Balkan jedva čeka kupca Hipo banke

Dodajte komentar

Guverneri centralnih banaka zemalja zapadnog Balkana željeli bi da se brzo proda mreža Hipo Alpe Adria banke u jugoistočnoj Evropi.

To je izjavio u Beču guverner Nacionalne banke Austrije (OeNB) Evald Novotni, koji je na konferenciji o evropskoj ekonomskoj integraciji “Izazovi rebalansa u Evrorpi – perspektive za centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu”, kazao da su još ranije kolege iz jugoistočne Evrope izrazili želju da se brzo proda Hipo banka.

“Nije tajna da su mi guverneri pogođenih država već odavno preporučili da se banka što prije proda”, kazao je Novotni, dodajući da je čekanje vezano za pad cijene banke.

On je izrazio žaljenje što prodaja mreže Hipo na Balkanu traje relativno dugo.

Brza prodaja je zasigurno pozitivna kako za banku, tako i države u kojima radi, rekao je Novotni novinarima na marginama konferencije.

Austrija je 2009. bila primorana da nacionalizuje Hipo banku jer se našla na ivici kolapsa, pa je Evropska komisija prošle godine naložila Austriji da do sredine 2015. pronađe kupca za balkansku mrežu ogranaka, bančinu prvorazrednu imovinu, u zamjenu za odobravanje državne pomoći Hipo banci. Ostala imovina izdvojena je u “lošu banku”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *