Volkswagen planira 86 mlrd eura ulaganja u idućih pet godina

Dodajte komentar

Njemački automobilski div Volkswagen planira u idućih pet godina ulaganja u visini 85,6 milijardi eura koja bi trebala biti fokusirana na širenje na strana tržišta, nove modele i tehnologije i osigurati mu poziciju vodećeg proizvođača automobila u svijetu.

U razdoblju od 2015. do 2019. kapitalna potrošnja biće na konkuretnom nivou između šest i sedam posto a većina ulaganja biće usmjerena u povećanje efikasnosti vozila i u ekološki prihvatljivije modele, najavljuju u njemačkoj grupi.

Oko 41,3 milijarde eura namijenjeno je razvoju novih modela terenaca, modernizaciji dijela portfelja lakih komercijalnih vozila i razvoju hibridnih i električnih pogonskih sistema.

Kompanija takođe planira investirati u nove modele i u nove varijante postojećih modela u gotovo svim klasama vozila a 22 milijarde eura uložiće u VW-ova partnerska ulaganja u Kini, dodaje u saopštenju.

VW je i u razdoblju pada prodaje na evropskom tržištu ostvarivao dobru zaradu koju je usmjerio na širenje na kineskom i sjevernoameričkom tržištu. Procjenjuju da će uspjeti u nesmanjenom obimu finansirati ključne projekte i paralelno uštedjeti pet milijardi eura.

Izvršni direktor grupe Volkswagen Martin Winterkorn ustvrdio je da će im takav investicijski plan pomoći da postanu “vodeća automobilska grupacija i na ekonomskoj i na nivou zaštite okoline, s najboljim i najodrživijim proizvodima”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *