Vlasnik „zdenka“ sireva izlazi na berzu

Dodajte komentar

Vodeći igrač na hrvatskom mlinarskom tržištu, Granolio grupa, ide u javnu ponudu akcija, kojom planira da prikupi između 90 i 131 milion kuna (12 do 17 miliona eura) svježeg kapitala.

Upis akcija počinje 25. novembra i trajaće samo tri dana, što upućuje na to da je većinski vlasnik, Hrvoje Filipović, koji drži više od 96 odsto akcija, prilično siguran u uspjeh projekta, piše hrvatski Tportal.

Ukoliko plan dokapitalizacije uspije, akcije Granolija biće uvršćene na službeno tržište Zagrebačke berze.

Pravo upisa imaju investitori koji upišu akcije u minimalnoj protivvrijednosti od 100 hiljada evra (pri donjem rasponu cijene), što konkretno znači najmanje 5.800 akcija.

Kako navodi isti izvor, cilj Hrvoja Filipovića je da zadrži većinski udio u kompaniji, a zavisno od ishoda upisa akcija ostali investitori postali bi vlasnici između 37 i 40 odsto kapitala Granolio grupe.

Prikupljenim novcem Granolio planira da vrati kredit kojim je ove godine za oko 200 miliona kuna od Agrokora kupio mlinarski biznis i postao tržišni lider u proizvodnji i skladištenju brašna.

Granolio u svom vlasništvu ima i proizvođača poznatih „zdenka“ sireva, zatim Zdenačku farmu za proizvodnju mlijeka, ali i proizvodnju povrća.

Prije preuzimanja Agrokorovog mlinarskog biznisa, Granolio grupa je u 2013. ostvarila prihod nešto veći od 780 miliona kuna.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *