Spor oko Prevlake neće blokirati istraživanja u Jadranu?

Dodajte komentar

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić izjavio je da su vlade u Zagrebu i Podgorici u stalnom kontaktu oko Prevlake i da granični spor neće blokirati istraživanje i eksploatacija nafte i plina u Jadranu. Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je nedavno da je Crna Gora za istraživanja predvidjela neka područja koja “po našem dubokom uvjerenju i međunarodnom pravu” nisu crnogorska, nego hrvatska područja.

“Mislim da će pitanje koje se odnosi na granicu sa Hrvatskom biti riješeno bez blokiranja istraživanja i eksploatacije ugljovodika na obje strane”, rekao je Kavarić u intervjuu talijanskoj agenciji Agenzia Nova.

“U stalnoj smo komunikaciji sa našim susjedima na nivou vlade, ministarstava vanjskih pslova i ekonomije”, dodao je Kavarić koji je intervjuu dao tokom posjete Italiji.

Kavarić je rekao da su crnogorska vlada i talijanska komppanija Terna u stalnoj komunikaciji s Hrvatskom i u vezi s postavljanjem podmorskog elektirčnog kabla u Jadranu.

Kabl od Tivta do Villanove s italijanske strane Jadrana projekt je kompanije Terna i smatra se ključnim za pretvaranje Crne Gore u energetsko čvorište Jadrana.

“Kao partner na ovom projektu imamo čestu komunikaciju s hrvatskim ministarstvom ekonomije. Naišli smo na razumijevanje hrvatske strane i jedna od ruta koju je predložila Terna je odobrena”, rekao je Kavarić.

“S obzirom na to da postoji još tehničkih pitanja koja treba riješiti, mi ćemo nastaviti ohrabrivati dalju saradnju između Terne i Hrvatske”, dodao je Kavarić, napominjući da je Crna Gora od Zagreba “dobila priznanje za ovaj strateški važan projekta na regionalnom nivou”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *