Solana bi se zvala L&L company

Dodajte komentar

Direktor L&L company Ljubo Gazivoda izjavio je da će u slučaju dogovora sa stečajnom upravom o zakupu Solane „Bajo Sekulić”, najstarije ulcinjsko preduzeće ponijeti ime njegove firme i najavio da će so ubuduće proizvoditi nekom drugom tehnologijom.

Nekadašnji direktor Solane bio je jedini ponuđač na tenderu o poslovno tehničkoj saradnji, odnosno zakupu preduzeća, koji je zatvoren 18. novembra.

Pregovori stečajne uprave i Gazivode, kako je najavljeno, počeće sredinom naredne sedmice.

“U slučaju dogovora, Solana bi bila preimenovana u L&L company. Primarno bi zaposlili našu radnu snagu. A ukoliko se ukaže potreba, a siguran sam da hoće, pozvao bih određeni broj bivših radnika kompanije koji su na birou rada, iako prema njima nemam nikakvu obavezu”, kazao je Gazivoda “Vijestima”.

On je naglasio da bi u prvoj godini na solani uglavnom angažovao firme koje se bave strujom, rekonstrukcijom, geomehaničkim i drugim radovima i ocijenio da je nemoguće očekivati bilo kakvu berbu prije druge godine zakupa.

“Sigurno je da bi dosadašnji način prikupljanja soli postao prošlost i istorija Solane. Ja i moj tim razmatramo nekoliko alternativnih tehnologija, kao što su berbe sa više manjih i lakših pokretnih transportera ili specijalizovanih mašina kojima treba nešto deblja ploča soli na bazenima”, precizirao je Gazivoda. On očekuje duge i kompleksne pregovore zbog situacije u kojoj je ulcinjska fabrika.

“U ponudi sam naznačio da ne želim zakup manji od 15 godina budući da ozbiljniju berbu možemo očekivati tek četvrte godine i to u slučaju povoljnih vremenskih uslova”, rekao je Gazivoda.

On od stečajne uprave traži da formira nezavisnu stručnu komisiju koja bi napravila presjek cjelokupnog stanja u Solani.

“To je neophodno i taj izvještaj morao bi se naći u finalnom dogovoru. Na osnovu njega, moj tim izradio bi biznis plan koji bi precizirao poslovanje u toku zakupa i koji bi obezbijedio neophodnu garanciju jedne banke sa kojom sam već obavio pregovore”, naveo je podsjećajući da je prije pet mjeseci obišao Solanu i zatekao katastrofalno stanje, kako na terenima, tako i u opremi.

On je istakao da bi država trebalo budućem zakupcu da vrati koncesiju na korišćenje morske vođe „ne samo zbog prozvodnje, nego i zbog očuvanja specifičnog biodivirziteta koji generiše Solana”.

“Tražiću od uprave da zajedno uputimo takav zahtjev Vladi sa sugestijom da bi prve tri godine, eventualnog zakupca trebalo osloboditi plaćanja koncesije”, najavio je Gazivoda.

Gazda Solane, koja je u stečaju, je Eurofond.

Tražiće da ne plaća naknadu lokalnoj upravi, jeftiniju struju…

Od lokalne uprave, kako je dodao, tražiće da ga u prve tri godine oslobodi plaćanja naknada za gradskograđevinsko zemljište koje su na godišnjem nivou, dok je on bio direktor, iznosile oko 12 hiljada eura godišnje. Kroz pregovore sa stečajnom upravom, Gazivoda će i od Elektroprivrede zahtijevati izvjesne povoljnosti u smislu plaćanja struje na više rata, uz mogućnost jeftinije tarife. “Ne znamo ni šta će se desiti ukoliko Solana, u međuvremenu, izađe iz stečaja. I to moramo definisati ugovorom, jer bi se u tom slučaju umjesto stečajne uprave naspram nas našli vlasnici. Sve moramo izvesti na čistinu jer ne želim da mi sjutra neko od povjerilaca kaže kako posjeduje dio Solane”, rekao je Gazivoda. On je naveo da je sve to iz dva razloga zato što je Solana u stečaju i van proizvodnje i zato što je so niskoprofitabilan proizvod što onemogućava brzo vraćanje kredita.

“Mi imamo i volju i želju. Vidjećemo da li to ima i druga strana”, zaključio je Gazivoda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *