Njemačka Commerzbank uvela negativne kamatne stope na gotovinske depozite

Dodajte komentar

Veliki klijenti njemačke Commerzbanke moraće plaćati banci naknadu za polaganje velikih iznosa gotovine na račune, što je posljedica negativnih kamatnih stopa na depozite banaka koje je uvela Evropska centralna banka (ECB).

“Razlog za to su negativne kamatne stope ECB-a za depozite. Bićemo oprezni pri naplaćivanju naknada za depozite i posebno uzeti u obzir nivo likvidnosti naših klijenata”, saopštila je druga po veličini njemačka banka. Istakla je da će klijente s potrebom za kratkoročnim depozitima podsticati na alternativne investicije.

Deutsche bank takođe nudi velikim klijentima alternative gotovinskim depozitima, poput oročenih depozita, objavila je u saopštenju ta najveća njemačka banka, ne navodeći dodatne detalje.

Banke eurozone suočene su od septembra s rizikom da se novčani depoziti klijenata pretvore u teret, nakon što je ECB počela poslovnim bankama naplaćivati kamatu od 0,2 posto na njihove depozite na računima kod centralne banke.

ECB tako nastoji podstaknuti kreditiranje i rast privrede, no njezin potez pretvorio je profitabilan posao s depozitima u potencijalnu gubitašku aktivnost, prisilivši banke da preispitaju svoje troškove.

O tom pitanju bankari već duže vrijeme žučno raspravljaju. Ranije ove sedmice izvršni direktor Deutsche Bank i čelnik bankarske lobističke grupe BdB Juergen Fitschen rekao je da će banke morati razmisliti o odgovorima na rizike od negativnih kamata prebacivanjem dijela troškova na klijente. Istakao je i da će banke samostalno odlučiti hoće li i kako uvesti naknade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *