Šta je bitno znati kada poslujete sa Zapadnom Evropom?

Dodajte komentar

Ako poslujete ili imate bilo kakve veze sa ljudima iz zapadne evrope važno je znati njihov mentalitet i opšte stvari koje karakterišu poslovne prilike u ovim zemljama.

Iako se razlikuju, postoje sličnosti i stvari koje karakterišu način poslovanja sa Francuzima, Njemcima, Belgijancima, Holanđanima, Austrijancima, Luksemburžanima. 

Sličnosti između zemalja Zapadne Evrope:

1. Valuta svih šest zemalja je evro, sve se nalaze u istoj vremenskoj zoni, a političke i ekonomske strukture su im relativno stabilne.

2. Saobraćajna infrastruktura i javni prevoz su dobro razvijeni i održavani.

3. Obrazovni sistem je kompatibilan sa visokim nivoom obrazovanih ljudi.

4. Kada je riječ o poslovnom bontonu, manje se cijeni građenje ličnih odnosa, a više formalnost u radu i dokumentaciji. Tačnost se izuzetno vrjednuje.

5. Najpopularnija društvena mreža koja se koristi u privatne svrhe je Facebook.

Razlike između zemalja Zapadne Evrope:

1. Kada se u radnom okruženju o nekome govori formalno, Austrijanci, Francuzi, Njemci i Luksemburžani imaju tendenciju da ga nazivaju punim imenom i prezimenom, dok je u Belgiji i Holandiji situacija malo manje zvanična – koristi se samo ime.

2. U svim zemljama, osim u Francuskoj, engleski jezik, pa čak i njemački, koristi se kao poslovni jezik. Ako poslujete sa Francuzima, dobro bi bilo znati francuski, jer se smatra glavnim obilježjem nacionalne kulture.

3. Ulaganje u studentske prakse je od primarnog značaja u Nejmačkoj i Francuskoj, važno je i u Austriji i Holandiji, ali nije baš popularno u Belgiji.

4. Razlike su primetne i u upotrebi društvenih mreža u poslovne svrhe. U Luksemburgu i Holandiji LinkedIn je osnovni medij za profesionalno umrežavanje, dok se u Njemačkoj najčešće koristi Xing, a u Francuskoj Viadeo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *