Kina gomila rezerve nafte

Dodajte komentar

Kina je sprovela prvu fazu izgradnji baza za svoje strateške rezerve sirove nafte s kapacitetom skladištenja od 12.43 miliona metričkih tona, saopštio je kineski Statistički biro.

Prema listu Čajna dejli, Kina koristi sadašnje niske cijene nafte kako bi obezbijedila što veće rezerve koje mimaju strateški značaj.

U prvoj fazi izgrađeno je četiri naftne baze, po jednu u Čoušanu i Čenhaiju u provinciji Čećiang, zatim u Dalianu i provinciji Liaoning i u Huangdau u Šadongu, prenosi Čajna dejli.

Ta zemlja pokušavala je da obezbijedi strateške rezerve od 2003. kako bi osigurala energetsku sigurnost usljed rasta potrošnje nafte i rasta uvoza te sirovine.

Prošlog mjeseca vlasti su saopštile da je Kina završila planove za drugu fazu baza za rezerve.

Lokacije druge faze izgradnji bazi za rezerve nafte za 90 dana nisu objavljene, a prema planu cio plan sastoji se od tri faze.

U skladu sa strategijom za energetski razvoj 2014-2020 koji je najavio Državni savjet, Kina će pošto završi drugu fazu osnivanja baza za reserve, treću fazu početi 2020. godine.

Vlada je pozvala i privatne kompanije da učestvuju u izgradnji baza i kompanije iz tog sektora da organizuju svoje rezerve.

Većina razvijenih zemalja ima rezerve nafte za period od 90 dana. Neke zemlje, poput SAD i Japana, imaju rezerve koje bi trajale i duži period.

Kina trenutno ima rezerve za oko 60 dana, što je dosta ispod međunarodnog nivoa, upozoravaju kineski stručnjaci u izjavama za Čajna dejli.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *