Šta vam treba za posao u Njemačkoj?

Dodajte komentar

Kako bi mogli  da se zaposlite u Njemačkoj u nekom od deficitarnih zanimanja, mora najpre da se uspostavi kontakt sa zainteresovanim poslodavcem.

Ako sa njim postignete dogovor o angažovanju, potrebno je da od njega dobijete i potvrdu o sklapanju radnog ugovora. Sa tom potvrdom, u njemačkoj ambasadi mora da se podnese zahtjev za izdavanje radne vize.

Onaj ko u Njemačkoj želi da radi bez ograničenja u medicinskoj struci u oblasti njege pacijenata (npr. bolničar, medicinska sestra, pomoćnik medicinske sestre, patronažna sestra), njege starih lica, terapije (npr. fizioterapeut, maser), farmacije (apotekar, apotekarski pomoćnik, farmaceutsko-tehnički asistent), medicinske tehnike (npr. medicinski tehničar, medicinsko-tehnički asistent na radiologiji ili u laboratoriji) ili hitne medicinske službe, mora da dobije potvrdu njemačke države o kvalifikacijama za tu djelatnost. Ta potvrda je ovlašćenje da se koristi odgovarajuća profesionalna oznaka – i da se radi taj posao.

U Njemačkoj nije jednaka dužina školovanja za sva pomenuta zanimanja. Za neka zanimanja je predviđeno dvogodišnje, a za neka trogodišnje školovanje.

Utvrđivanje kvalifikacija
Tokom kontakta sa zainteresovanim poslodavcem potrebno je utvrditi da li su postojeće kvalifikacije građana koji želr da radr u medicinskoj struci dovoljne da se u Njemačkoj automatski izda takva dozvola.

Nadležni njemački ured u tom slučaju provjerava da li i u kojoj mjeri stečene kvalifikacije odgovaraju onima koje se stiču u Njemačkoj. Ukoliko se ustanovi da su te kvalifikacije jednake, može se izdati dozvola za rad: diploma se priznaje kao jednaka njemačkoj.

Pored samog školovanja, prilikom rješavanja zahtjeva u obzir se uzima i eventualno radno iskustvo – ono može da izjednači razlike između naše i njemačke diplome ukoliko one postoje.

Ako postoje bitne razlike između dve diplome, kandidat može da bira između dvije mogućnosti: da polaže diferencijalni ispit ili da pohađa poseban kurs koji se takođe završava ispitom. Sadržaj diferencijalnog ispita odgovara njemačkom državnom ispitu za njegovatelje. Kurs može trajati maksimalno tri godine i završava se ispitom znanja stečenog za vrijeme njegovog pohađanja.

Koja dokumenta je potrebno podneti za utvrđivanje kvalifikacija?
Biografija (tabelarni prikaz)

– Potvrde o završenom školovanju (ili daljem stručnom osposobljavanju ako ga je bilo)

– Potvrde o radnom iskustvu

– Potvrda o ljekarskom pregledu

– Izjava o nekažnjavanju (u kojoj kandidat piše da nije u toku nikakav sudski postupak protiv njega)

– Potvrda o završenom kursu njemačkog jezika

Kada je riječ o zahtjevu za poznavanje njemačkog jezika, traženi stepen znanja postavljaju regionalni uredi koji izdaju aprobaciju.

Što se tiče zahtjeva za eventualno polaganje diferencijalnih ili dopunskih ispita kao uslova za izdavanje aprobacije, iskustva su vrlo raznolika i ne mogu da se svedu na jedinstven obrazac. Važno je da sve informacije o tome mogu da se dobiju u kontaktima sa konkretnim budućim poslodavcem prije dolaska u Njemačku.

Znanje njemačkog jezika

Traženi stepen znanja njemačkog jezika zavisi od poslodavca, ali i nadležnog ureda koji izdaje dozvolu za rad. Uobičajeno je da se koriste oznake Evropskog referentnog okvira za jezike A1,A2,B1,B2 i C1 i C2. Isto tako je uobičajeno da se ljekarima provjerava znanje stupnja B2 ili više, a ovde pobrojanim zanimanjima stupnja B1 ili B2.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *