EBRD kupio udio u Bukureštanskoj berzi

Dodajte komentar

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kupila je 4,99 posto udjela u Bukureštanskoj berzi (BVB), u sklopu bančine strategije da unaprijedi razvoj rumunskog tržišta kapitala, saopšteno je iz EBRD-a

Iz EBRD-a ističu da kupovinom navedenog udjela podupiru opsežne programe rumunske vlade usmjerene razvoju tržišta kapitala, čiji je cilj da poboljšaju funkcionisanje domaćeg tržišta kapitala, osnažie likvidnost i povećatju dostupnost ponude obveznica i dionica na lokalnim tržištima kapitala.

Bukureštanska berza zauzima centralno mjesto na rumunskom tržištu kapitala i najveća je berza u jugoistočnoj Evropi.

Rumunija ima za cilj da unaprijedi status Budimpeštanske berze u onaj tržišta u nastajanju, pa bi tako rumunske dionice bile obuhvaćene MSCI indeksom tržišta u razvoju, dok su sada uključene u MSCI indeks takozvanih graničnih tržišta. EBRD će poduprijeti zakonske i regulatorne reforme kako bi pripomogao postizanju toga cilja, kaže se u tom saopštenju.

‘Bukureštanska burza ima za cilj da djeluje kao katalizator u finansiranju eumunske ekonomije. EBRD će kao dioničar pomoći u razvoju korporativnog upravljanja na berzi i u kompanijama čije su dionice u kotaciji berze. Radićemo na tome da Bukureštanska berza postane preferirajuća berza za rumunske trgovce, kao i za ulagače koji su zainteresovani za rumunske dionice i ostale finansijske instrumente’, kazao je EBRD-ov potredsjednik Phil Bennett tokom posjete rumunskoj prestonici.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *