Prodate sve obveznice Hipotekarne banke prije roka

Dodajte komentar

Hipotekarna banka je primarnom prodajom korporativnih obveznica prikupila 10 milona eura, što predstavlja 100 odsto ukupne emisije. Iako je predviđeno da emisija traje do kraja godine, shodno predviđanjima ona je završena mnogo ranije, što ukazuje na atraktivnost ove vrste hartija od vrijednosti.

Hipotekarna banka je 1. oktobra ove godine na prodaju putem javne ponude na Montenegroberzi ponudila 100 hiljada obveznica pojedinačne nominalne vrijednosti od 100 eura. Po prvi put na crnogorskom tržištu kapitala emitovana je ovakva, po mnogo čemu jedinstvena, hartija od vrijednosti. Prije svega, kamatna stopa koju banka plaća vlasnicima obveznica iznosi šest odsto godišnje , što je u odnosu na kamatnu stopu koja je aktuelna na tržištu depozita znatno veća. Rok dospijeća obveznica je sedam godina, a predviđena je polugodišnja isplata kupona (kamate), dok se glavnica isplaćuje po dospijeću.

“Prvi put je jedna banka u Crnoj Gori emitovala obveznice. Prodaja ukupne emisije znatno prije roka pokazuje da građani i kompanije s pravom vjeruju u Hipotekarnu banku. Ovaj dopunski kapital ćemo iskoristiti za nastavak rasta banke, za uvođenje najsavremenijih bankarskih proizvoda i još uspješnije poslovanje. Naši prioriteti u narednom periodu ostaju nepromijenjeni, a to su sigurnost naših klijenata, kao i najbolje i najinventivnije usluge, po čemu smo prepoznatljivi na bankarskom tržištu Crne Gore”, izjavio je glavni izvršni direktor Esad Zaimović.

„ Takodje smatram da će ovako uspješna realizacija naše emisije dati dodatni podstrek ostalim potencijalnim emitentima , što će za rezultat imati oživljavanje tržišta kapitala u Crnoj Gori”, dodao je on.

Obveznica sa kamatnom stopom od 6 odsto je veoma atraktivna i predstavlja sigurnu investiciju za sve one koji imaju višak novca i žele pametno da ga investiraju. Svi vlasnici obveznica Hipotekarne banke istima mogu da trguju na Montenegroberzi, ukoliko se odluče da je prodaju prije roka njenog dospijeća. Cijena obveznica formiraće se na berzi, u zavisnosti od ponude i potražnje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *