Prodaja Hypovih ogranaka na Balkanu pod lupom Evropske komisije

Dodajte komentar

Evropska komisija pomno će proučiti austrijski plan prodaje ogranaka nacionalizovane banke Hypo Alpe Adria u jugoistočnoj Evropi američkom fondu Advent kako bi bila sigurna da se ne radi o potencijalnoj “prikrivenoj pomoći”, kazao je danas  ministar finansija Hans Joerg Schelling.

“Još moramo provjeriti može li se ta transakcija prema zakonima EU-a eventualno protumačiti kao prikrivena mjera državne pomoći. EU je vrlo strog u tom smislu”, kazao je Schelling novinarima uoči vladine sjednice u utorak.

Hypo je već primio 5,5 milijardi eura državne pomoći, a Schelling je kazao kako ne može reći koliko će još novca povrh toga možda biti potrebno. Dodao je takođe da nije potpisan nikakav sporazum o prodajnoj cijeni.

“Pretpostavljamo da je ugovor uobličen tako da ne uključuje dodatne troškove. Pregovaralo se uglavnom o refinansiranju a ne o pravoj prodajnoj cijeni”, pojasnio je austrijski ministar.

Iz Hypoa napominju da je Advent International ponudio potrebne garancije, pa će iznos refinansiranja od 2,2 milijarde eura koji ostaje u balkanskoj mreži biti otplaćen. Američki fond rizičnog kapitala udružio je snage s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) u ponudi za kupovinu Hypovih ogranaka, podsjeća Reuters.

Prodaja ogranaka načelno je dogovorena prošloga mjeseca, s tim da finansijske pojedinosti nisu objavljene, podsjeća Reuters. Austrija je 2009. bila primorana nacionalizovati Hypo banku jer se našla na ivici kolapsa nakon decenije vrtoglavog širenja na matičnom tržištu i na području bivše Jugoslavije.

Komisija je prošle godine naložila Austriji da do sredine 2015. pronađe kupca za balkansku mrežu ogranaka, bančinu prvorazrednu imovinu, u zamjenu za odobravanje državne pomoći Hypou. Ostala imovina izdvojena je u “lošu banku”.

Njemačka banka BayernLB, bivša vlasnica Hypoa, takođe treba da odobri prodaju, podsjetio je Schelling. BayernLB je podnio žalbu austrijskom ustavnom sudu, tražeći da ponište zakon kojim se od njih tražilo da preuzmu na sebe 800 miliona eura troškova gašenja Hypoa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *