Koji se univerziteti nalaze na listi deset najboljih poslovnih škola u Americi?

Dodajte komentar

Poslovna škola Fuqua koja se nalazi u sklopu uglednog univerziteta Duke najbolja je takve vrste u Sjedinjenim Američkim Državama. Uticajna, ali i kontroverzna Bloomberg Businessweek lista najuspješnijih poslovnih škola sa punim MBA programima objavljuje se već 14 godina, a ovo je prvi put da je elitni Harvard ispao iz prvih pet.

Fuqua, koja se na prethodno objavljenoj ljestvici iz 2012.godine nalazila na šestom mjestu skočila je ovako visoko ponajviše zbog velikog povjerenja i respekta koje diplomci te škole imaju kod poslodavaca.

Bloomberg Businessweek rangira škole prema tri činioca; kako regruti kompanija ocjenjuju diplomce koji su tek počeli raditi za njih (ovo istraživanje čini 45 posto od ukupne ocjene), kako oni koji su završili studije ocjenjuju svoje škole( još 45 posto), te po broju objavljenih naučnih radova njihovih bivših studenata (10 posto). Od 2012-te do danas ispitano je oko 1.300 poslodavaca, koji su rangirali nove zaposlene u svojim kompanijama, te preko 10.000 studenta iz 112 škola.

Studenti s Fuque najviše su se istakli među onim kompanijama koje zapošljavaju velik broj ljudi, te je time njihovo prvo mjesto dodatno dobilo na težini. Takođe, posebno je istaknuta njihova uspješnost u kolektivnom radu.
– Da bi bili pravi lider, morate se znati snalaziti u radu s grupom ljudi. Mislim da je to razlog našeg uspjeha – smatra Bill Boulding, dekan Fuqua.

Iako se na po ocjenama stručnjaka našao uvjerljivo na prvom mjestu, po ocjenama studenata on je tek na 22. mjestu, isto kao i prije dvije godine.

Zanimljivo je da kada se ocjenjivala atmosfera prema ženama i rasnim manjinama, ranije spomenuta poslovna škola Harvarda je najniže rangirana među top 10, a zadnja je od ukupno 112 ispitanih škola po osiguravanju povoljne klime za studente nezavisno o njihovom socio-ekonomskom zaleđu.

Poslovna škola Yalea popela se sa prethodne 21.pozicije sve do šeste ove godine, zbog velikih ocjena kako studenata, tako i poslodavaca, a Columbia je skočila s trinaestog mjesta na peto. Najveći gubitnik je poslovna škola Darden sa Univerziteta Virginia. Ona je pala je za deset mjesta, i tako ispala iz top 10 ponajviše zbog loših ocjena studenata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *