Smiju li pasti “nedodirljive” banke

Dodajte komentar

Nova globalna pravila trebalo bi da spriječe mogućnost da “banke koje su prevelike da bi propale” novac za spas uzimaju od poreskih obveznika.

Pravila Borda za finansijsku stabilnost (FSB) predviđaju da najveće svjetske banke odvoje mnogo više novca u rezervu, kako bi mogle da same pokrivaju gubitke.

“Ovaj trenutak predstavlja novu među. Bilo je potpuno nefer da se banke čupaju iz krize novcem poreskih obveznika tokom 2008. i 2009, a zatim da ubiraju plodove kada situacija postasne bolja”, rekao je prvi čovjek FSB.

Mark Karni, koji je i guverner Banke Engleske, rekao je za BBC da će se računi za čupanje iz krize ispostavljati generacijama koje dolaze.

“To će sada prestati”, rekao je on.

Karni je objasnio da novi sistem predviđa da će “prva linija odbrane” najvećih svjetskih banaka biti njihovi akcionari i kreditori i da će oni snositi eventualne gubitke ukoliko banke ne mogu da isplate svoje obaveze iz sopstvenih resursa.

“Umjesto da javnost, vlade i poreski obveznici spasavaju banke kada stvari krenu po zlu, kreditori, velike institucije koje ‘drže’ njihove dugove, a ne oni koji imaju depozite, biće pravi akcionari ako banke naprave greške. Moramo da se suočimo sa činjenicom da je sistem koji smo imali dosad potpuno nefer”, rekao je Karni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *