U Hrvatskoj i poreznici muljaju

Dodajte komentar

Među državnim institucijama u Hrvatskoj koje su dobile ukor državne revizije zbog ozbiljnih propusta u poslovanju našla se i Poreska uprava.

Greške u javnoj nabavci i evidentiranju potraživanja, kao i nepoštovanje rokova plaćanja, glavni su propusti zbog kojih je Poreska uprava dobila ukor od državne revizije, prenio je hrvatski Tportal.

Kako navodi portal, Državna revizija ustanovila je da Poreska uprava prošle godine pojedine postupke nabavke robe i usluga u vrijednosti od 80,1 milion kuna (10,4 miliona eura) nije sprovela u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavci, a riječ je o uslugama korišćenja informatičkih sistema, građevinskim radovima na rekonstrukciji poslovnih prostora, i nabavci kancelarijskog namještaja.

Ukupni prihodi Poreske uprave u 2013. iznosili su 841,4 miliona kuna, što je za 13,5 miliona kuna ili 1,6 odsto manje od planiranih.

Uprkos izričitom uputstvu Ministarstva finansija, u poslovnim knjigama nisu iskazani ni poslovni događaji koji su doveli do promjena u iznosima potraživanja, kao što su otpis duga, prebijanja međusobnih potrživanja i drugo.

Kako navodi isti izvor, Poreska uprava zatajila je i u plaćanju vlastitih obaveza, pa je revizija utvrdila da pojedine obaveze Poreska uprava nije podmirivala u ugovorenom roku od 30 dana.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *