Societe Generale najavljuje akvizicije u Evropi

Dodajte komentar

Francuska banka Societe Generale spremna je na akvizicije u zemljama u kojima bi njeni ogranci udruživanjem snaga s drugim bankama mogli ostvariti uštede, kao što je slučaj u srednjoj i istočnoj Evropi, kazao je izvršni direktor Frederic Oudea za financijski novine Investir.

Odgovarajući na pitanje o mogućim prilikama u Italiji, s obzirom na nedavno objavljene rezultate provjera regulatora, čelnik francuske banke istakao je da nisu zainteresovani za banke u zemljama eurozone s niskim stopama rasta čija je specijalnost poslovanje s građanima.

Pojedine italijanske banke nameću se kao atraktivni kandidati za preuzimanje, s obzirom na potreban iznos dodatnog kapitala koji neke od njih moraju prikupiti prema provjerama Evropske centralne banke. Tako Monte dei Paschi di Sienna mora prikupiti još 2,11 milijardi eura a Banca Carige 860 miliona eura.

Čelnik francuske banke naznačio je takođe da je banka zainteresovani za mogućnosti akvizicija u segmentu privatnog bankarstva u Evropi.
Finansijski list Investir navodi takođe ocjenu Oudeae da je s obzirom na bančine rezultate od početka godine uvjeren da će ostvariti zacrtanu stopu isplate dividende od 40 posto, te od 50 posto u 2015. i 2016.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *