Kanadski guverner ima “genijalno” rješenje za nezaposlenost mladih: Neka rade besplatno

1 komentar

Nezaposlenost mladih jedan je od problema koji danas muči Kanadu. Stopa je trenutno 13,5 posto, odnosno 200.000 mladih ljudi, a taj se broj nije puno mijenjao od početka recesije 2008. godine. Ukupna stopa nezaposlenosti iznosi 6,8 posto.

Guverner Kanadske banke Stephen Poloz ima zanimljivo rješenje za ovaj problem – mladima je preporučio da rade besplatno kako bi si podebljali CV, prenosi RT. – Iako ste obeshrabreni, steknite neko stvarno životno iskustvo, čak i ako nije plaćeno – rekao je Poloz novinarima.

Poloz je tokom govora  u Ottawi rekao kako svi znaju najmanje jednu porodicu gdje odrasla djeca žive u podrumu. – Prilično sam siguran da ti klinci nisu u prevremenoj penziji – rekao je Poloz.

Njegov predlog u Kanadi su mnogi dočekali na nož. – Znači, trebala bih raditi besplatno nekoliko mjeseci i… umrijeti od gladi? – napisala je jedna korisnica na Twitteru.

Uprkos negativnim reakcijama, Poloz, koji zarađuje više od 435.000 dolara godišnje, nije odstupio od svog stajališta. U utorak je pred parlamentarnim odborom za finansije rekao da je važno da nezaposlena mladež volontira kako bi stekla radno iskustvo.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • To je koncept neoliberalnog kapitalizma.
    Rad je bitniji od ljudskih života, radnici = robovi.
    Nismo daleko odmakli od robovlasničkog uređenja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *