Čime sve upravlja novi vlasnik Hypo banke?

Dodajte komentar

Od svog osnivanja Advent se specijalizovao za kupovinu kompanija u pet ključnih sektora: finansijskim uslugama, zdravstvu, industriji, trgovini i IT-u. Danas raspolaže imovinom vrijednom 32 milijarde dolara.

Novi vlasnik mreže podružnica Hypo banke u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji i Crnoj Gori je Advent International, globalni private equity fond specijalizovan za ozdravljenje kompanija u problemima.

Modus operandi jednog od najuspješnijih fondova rizičnog kapitala je ‘kupi što jeftinije, temeljito restrukturiraj i prodaj što skuplje’. Prvi korak uspješno je obavljen – Advent je ‘balkanski krak’ Hypo banke kupio za ‘pravu siću’. Za šest banaka i tri društva za leasing u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini s imovinom od 8,4 milijarde eura platiće navodno svega 100 miliona eura.

Advent International fond osnovao je jedan od pionira američke fondovske industrije Peter Brooke 1984. Početni kapital iznosio je 14 miliona dolara, nakon čega je uslijedio brzo globalno širenje. Već 1997. kapital pod upravljanjem premašio je prag od milijarde dolara, a danas fond raspolaže imovinom vrijednom 32 milijarde dolara.

Ulagači koji su svoj kapital prepustili na upravljanje fond menadžerima Adventa su javni i korporativni penzijski fondovi, finansijske institucije, univerzitete i fondacije iz cijelog svijeta.

Od svog osnivanja Advent se specijalizovao za kupovinu kompanija u pet ključnih sektora: finansijskim uslugama, zdravstvu, industriji, trgovini i IT-u. U 30 godina djelovanja realizirao je više od 290 transakcija u 39 zemalja.

Mete preuzimanja obično su posrnule kompanije koje, prema procjenama analitičara fonda, imaju dobru perspektivnu rasta nakon što prođu temeljit proces restrukturiranja. Ozdravljenje obično traje tri do pet godina, nakon čega slijedi prodaja strateškom ulagaču. Ako sve prođe po planu, prodajna cijena je u pravilu nekoliko puta veća od kupovne.

Najveći dio aktivnosti Advent je usmjerio na otkup preduzeća u Evropi, Sjevernoj Americi, Latinskoj Americi i Aziji.

U srednjoj i istočnoj Evropi Advent je prisutan od 1995, kada je počeo intenzivno investirati u Poljskoj, u kojoj je ukupno realizovao 13 investicija u sektore građevinskog materijala, hrane i pića, finansijskih usluga, željezničke opreme i telekomunikacija.

Kroz svoju regionalnu mrežu fondova Advent je preuzeo brojne kompanije u regiji, uključujući Ceramica Iasi, vodećeg rumunskog proizvođača keramičkih opeka i glinenih crepova, Bolix, vodećeg poljskog proizvođača građevinskih kemikalija, Dufa Deutek, najvećeg rumunskog proizvođača dekorativnih boja, i LaborMed Pharmu, velikog rumunskog distributera generičkih lijekova.

Godine 2004. Advent je kupio bugarski državni telekom, a nakon restrukturiranja 2007. prodao ga je AIG-u.

U zadnje vrijeme fond je aktivan i u Aziji u kojoj je 2007. vodio restrukturiranje brodogradilišta Yangzijiang, jednog od najvećih kineskih privatnih brodograditelja. Nakon restrukturiranja dionice brodogradilišta plasirane su na Singapursku berzu, što je bio jedan od najvećih IPO-a neke strane kompanije na toj berzi.

Godine 2011. Advent je preuzeo britansku kliniku za mentalno zdravlje Priory Group, poznatu po pružanju zdravstvenih tretmana slavnim osobama kao što su Eric Clapton i Johnny Depp.

Danas Advent ima centralne kancelarije u 16 zemalja, s podružnicama u još osam zemalja, te zapošljava više od 170 investicionih profesionalaca.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *