Kalač: 70 odsto Crnogoraca ima neki vid štednje

Dodajte komentar

Osjećaj za štednju u Crnoj Gori nije toliko jako izražen kao u razvijenim ekonomijama”, kazao je za Radio Antena M bankarski ombudsman Halil Kalač povodom Svjetskog dana štednje koji se obilježava danas.

“Razlog je možda visina primanja, odnosno ukupni standard, tako da poslije pokrivene potrošnje, ostaje mali iznos za štednju. Prema podacima 70 odsto Crnogoraca ima neki vid štednje, trend rasta štednje je prisutanto to pokazuju podaci, nadam se da će taj trend bio znatno veći, te da će štednja u Crnoj Gori biti značaj faktor razvoja crnogorske ekonomije”.

Reporteri Antene su pitali i Podgoričane da li štede. Odgovorili su da novca za štednju nemaju, neki su to čak poredili sa nemogućom misijom:

“Ne može se uštedjeti kad smo zaduženi, većina nas je u minusu…”, “Pitanje da li štedim, mi zvuči besmisleno, imam 28 godina, ne mogu da uštedim ni za putovanje…”, “U Crnoj Gori treba čarobni štapić da bi se nešto uštedjelo, zaista nemoguća misija…”, “Ja ne mogu ništa da uštedim, bez kredita se ništa ne može uraditi…”, kazali su anketirani građani.

Iz Centralna banke Crne Gore je saopšteno da će ta institutcija, povodom Svjetskog dana štednje, u saradnji sa svim komercijalnim bankama organizovati akciju Nedjelja štednje, pod sloganom Prvi korak u sigurnu budućnost.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *