Počeo kao čistač cipela, a danas zarađuje milione

Dodajte komentar

Ako vam je neko očistio cipele na aerodromu u Južnoj Africi, vjerovatno se radi o jednom od radnika milionera Lerea Mgayiya, 40-godišnjeg biznismena koji je karijeru započeo upravo tamo gdje i njegovi radnici – čisteći cipele.

“Mi smo najveća kompanija koja se bavi čišćenjem cipela u Africi. U Johannesburgu čistimo oko 350 pari cipela, u Cape Townu 120, a još 120 u Durbanu”, govori Lere koji zapošljava 45 ljudi na tri aerodroma i uskoro planira širenje kroz partnerstva s kompanijama iz SAD-a i Velike Britanije, piše CNN.

No, ovaj uspješni biznismen koji godišnje zaradi oko 2,5 miliona randa, nekada je izdavao karte za South African Airways. Nakon pet godina, postao je višak i završio na ulici i ostao. Strahovao je za vlastitu budućnost, ali tu je pronašao i motivaciju da se potrudi.

Nakon niza manjih poslova, odlučio je da je došlo vrijeme da se pomakne s mjesta, a sve se promijenilo nakon što je učestvovao u jednoj televizijskoj emisiji čiji je cilj podsticati nove poduzetnike. Njegove su se poslovne ideje svidjele marketinškim stručnjacima i pobijedio je.

Dobio je svotu od 35 hiqada randa, a to je bilo dovoljno za pokretanje vlastitog posla.

Osvojeni iznos uložio je u kompaniju u kojoj je u tom trenutku radio, ali šest mjeseci kasnije, Lere je ponovo bio na početku, bez prebijene pare.

Gladan čovjek ne može priuštiti da previše razmišlja 

“Trebao mi je stalan prihod pa sam odlučio da ću čistiti cipele na aerodromu u Cape Townu. Gladan čovjek ne može previše da razmišlja, a ja sam umirao od gladi”, govori Lere.

Povezao se s ljudima iz avio-kompanije u kojoj je radio i pokrenuo posao čišćenja cipela. Međutim, kako bi uopšte mogao pokrenuti vlastiti biznis, morao je prodati frižider, a zbog niza problema, posao je krenuo tek godinu dana kasnije. U tom je periodu morao prodati auto, radio je na recepciji i posuđivao novac kako bi spojio kraj s krajem.

“Radio sam svakog dana od pet ujutro do devet naveče osim nedjeljom. Izlazio sam iz kuće dok su još svi spavali, a kada bih se vratio, moja kćerkica je već spavala. Bilo je teško”, govori Lere.

Najveći uspjeh – više vremena s porodicom

Od samo dva radnika koji su isprva morali čistiti cipele u krilu, u samo godinu dana i puno napora, napredovali su pa je njegova kompanija danas zadužena za tri najznačajnija aerodroma u Južnoj Africi, a kompanija je u međuvremenu promijenila ime u “Lere's Shoe Shine” (zvali su se “Airport Shoeshine”).

“Uspio sam priuštiti sebi i svojoj porodici krov nad glavom i upisao svoju kći u privatnu školu. Ali ono na što sam najponosniji je činjenica da više ne moram raditi od jutra do mraka, već imam vremena za svoju porodicu”, kaže Lere i dodaje: “Najvažnija stvar kod pokretanja posla je samopouzdanje. Naravno da uslovi neće uvijek biti idealni, ali ne možete stići nigdje ako nigdje niste ni krenuli”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *