Banke u strahu od hakera

Dodajte komentar

Zadnja saznanja o hakerskim probijanjima cyber štitova najvećih finansijskih kuća, uzrok su panike u ovome sektoru. Naime iz JPMorgan Chasea &Co (JPM) potvrđeno je kako su ljetos nakon provale u kompjuterski sistem, li;ne informacije o 76 miliona porodica, te oko 7 miliona malih poduzetnika bile dostupne internet provalnicima.

Imali su pristup punim imenima stranaka, adresama, telefonskim brojevima i e-mailovima, no iz JPMorgana tvrde kako nemaju dokaza o ikakvim sumnjivim transakcijama ili mogućoj napravljenoj šteti.  Ipak, ako hakeri relativno lako probiju zaštitu jedne od najmoćnijih svjetskih banki, koja je na glasu kao jedna od kompanija koja najviše ulaže u očuvanje sigurnosti svojih podataka, te ako je taj proces curenja podataka trajao od juns do srjuls nja bez da je iko znao za to, ne znači li to da je cijeli finansijski sektor u opasnosti?

Kakva tek situacija može zadesiti puno siromašnije i tehnološki inferiornije banke?  JPM godišnje ulaže 250 miliona američkih dolara na program cyber zaštite, budući da finansijski sektor živi i umire od svojih pohranjenih podataka i predviđanja,  a kompjuteri banaka usko su povezani s najvećim svjetskim beryama i mrežama kreditnih kartica.

– Bojim se da će se uskoro dogoditi neki veliki slučaj cyber kriminala, koji će nam uzdrmati temelje. Zbog toga ne spavam noćima –  zabrinut je Benjamin Lawksy, glavni nadzornik financsijske službe New Yorka.

Ono što nije u potpunosti transparentno javnosti je koliko su uistinu dobri i kako tačno funkcioni[u obrambeni sistemi banaka poput JPMorgana.

– Moguće da JPM ima stvarno dobro razrađene obrambene mehanizme koji odvajaju trivijalne podatke od onih esencijalnih. No, isto tako moguće je da su provalnici sami odustali ili im je falio samo jedan korak da odu do kraja. Ne znamo je li sistem toliko dobar ili smo jednostavno imali sreće? – zaključio je James Lewis iz Centra za strategijska istraživanja i internacionalne studije iz Washingtona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *