Lenovo preuzeo Motorolu

Dodajte komentar

Kompanija Lenovo završila je preuzimanje Motorola Mobility jedinice od kompanije Google, čime je Lenovo pozicioniran kao treći najveći proizvođač smart telefona u svijetu, a vrednost transakcije je oko 2,91 milijardi dolara.

Iznos od 2,91 milijardu uključuje približno 660 miliona dolara u kešu, kao i 519.107.215 novoizdatih običnih akcija Lenovo, čija vrijednost prelazi 750 miliona dolara i oko 4,7 odsto ukupnog akcijskog kapitala kompanije. Preostalih 1,5 milijardi biće isplaćeni Googleu u formi trogodišnjih obveznica. Prethodno joj je isplaćeno oko 228 miliona dolara u kešu.

Lenovo će upravljati kompanijom Motorola sa sedištem u Čikagu. Završetkom ovog preuzimanja, Lenovo će preuzeti i 3.500 zaposlenih širom svijeta, od čega 2.800 u SAD. Preuzimanjem Motorole, Lenovo je preuzeo i inovativni protfolio smart telefona kao što su Moto X, Moto G, Moto E i DROIDTM serija, kao i planiranih budućih Motorola proizvoda.

Izvršni potpredsjednik Lenovo Mobile Business group grupe Liu Jun biće predsjednik Upravnog Odbora kompanije Motorola, a Rick Osterloh, veteran kompanije Motorola, ostaće predsjednik i glavni izvršni direktor kompanije Motorola.

– Kombinacijom prednosti naše dvije kompanije, očekujemo da ćemo prodati više od 100 miliona mobilnih uređaja ove godine, oslanjajući se na vodeću poziciju Lenovo brenda na tržištu Kine, ali i tržišta u razvoju, dok Motorola ima čvrsto uporište u razvijenim tržištima poput SAD – rekao je Jun.

Ovo je peti put od 2005. godine kako je Odbor za strana ulaganja u Sjedinjenim Američkim Državama (CFIUS) odobrio Lenovu prezimanje američke kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *