Crne Gore nema na listi zemalja s rezervama zlata

Dodajte komentar

Nakon informacije da je Rusija povećala svoje zalihe zlata šest mjeseci zaredom, statistički portal statista.com donosi pregled zemalja sa najvećim rezervama zlatnih poluga u svijetu.

Prema informacijama iz avgusta, na listi zemalja uopšte nema Hrvatske, Kosova i Crne Gore, dok Bosna i Hercegovina ima oko tri tone zlata u rezervama, navedeno je u izvještaju Svjetskog savjeta za zlato.

U skladu s tim, BiH je na 93. mjestu zemalja koje su uvrštene na listu, a na listi ih je ukupno 100. Albanija ima manje rezerve u odnosu na BiH.
Rusija je svojim zalihama prošlog mjeseca dodala 37 metričkih tona zlata, a u nastojanju da smanji uticaj međunarodnih sankcija uvedenih toj zemlji.

Prošlog mjeseca cijena zlata na svjetskom tržištu je iznosila 1.183 dolara po unci, a to je najniža vrijednost još od juna prošle godine.

Dakle, bez obzira na povećanje zlatnih rezervi, Rusija još uvijek nije vodeća u svijetu, čak ni blizu. Na prvom mjestu po zlatnim rezervama su SAD. Imaju 8.133 tone zlata u rezervama, zatim slijedi Njemačka sa 3.384 tone, pa Francuska sa 2.435 tone, Rusija sa 1.149, Kina sa 1.054, Švajcarska 1.040, Japan 765 tona i Britanija 310.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *