Trgovcima nafte Fed poslednja nada

Dodajte komentar

Cene nafte su danas tokom trgovanja u Aziji porasle, u očekivanju ishoda zasedanja američke centralne banke i najnovijeg izvještaja o zalihama energenata u SAD.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u decembru poskupio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 29 centi, na 81,71 dolar.

Barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za decembarsku isporuku na tržištu u Londonu poskupeo je 38 centi, na 86,41 dolar, prenosi agencija Frans pres.

“Fokus trgovaca je očigledno na Fedu”, navodi se u izveštaju singapurske “Junajted oversiz banke”, uz procjene da će američka centralna banka najaviti okončanje programa kupovine aktiva, koji je lansiran s ciljem podsticanja najveće svjetske privrede nakon finansijske krize iz 2008. godine.

“Očekujemo da će Fed ostati pri najavljenoj politici kamatnih stopa, odnosno da će ih po okončanju programa kvantitativnog labavljenja zadržati na niskom nivou još izvjesno razumno vrijeme”, navodi UOB.

Singapurska banka je, takođe, dodala da će Fed vjerovatno pričekati do decembra kako bi izmenio smjernice o kamatnim stopama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *