5 signala da posao neće biti dobar

Dodajte komentar

Iako vam se kada tražite posao čini najvažnije dobiti posao, bitno je i da je taj posao dobar. Naravno da svako ima različite kriterijume dobrog posla, ali ovo su neke od naznaka da morate biti oprezni.

Na razgovoru vas pitaju čudna pitanja
Ukoliko vam na razgovoru postavljaju čudna pitanja ili koriste neprimjeren rječnik, to je pokazatelj stila upravljanja i ponašanja u tom poduzeću. Isto tako obratite pažnju na ponašanje, da li osoba koja vodi razgovor dok ste vi tu odgovara na mailove, javlja se na pozive ili čita tuđe biografije?

Niko vam ne izgleda zadovoljan što radi tamo
Ne možete vjerovati svakome, ali ako je opšti stav i mišljenje da su u tom preduzeću ljudi nezadovoljni i da neprestano odlaze te da stalno primaju nove radnike, budite oprezni.

Čujete loše stvari o preduzeću ili zaposlenima
Ako negativne stvari i tračevi iz poduzeća izlaze van i postaju javne, sigurno nešto u tom preduzeću nije dobro.
Na razgovoru za posao sarkastično komentarišu stanje u poduzeću ili radnike. Znate onu „u svakoj šali ima pola istine“. Ili ako postavite pitanje vezano uz preduzeće ili njegovu budućnost oni brzo prebace razgovor na novu temu.

Vaša pozicija nema tačan naziv i opis posla
Ako vam ne znaju točno reći što ćete raditi, budite oprezni. Takve situacije često vode do toga da ćete poslije biti preopterećeni. Sam naziv radnog mjesta nije univerzalan, stoga uvijek treba pitati koje su obveze i zaduženja kako ne bi poslije došlo do većih problema.
Takođe, ako ne znaju kada trebate početi s radom, signal je za uzbunu.

Intuicija vam kaže da nešto nije dobro
Ako vam intuicija govori da to nije radno mjesto i radna okolina za vas, dobro razmislite. Vjerovatno ste podsvjesno primijetili neke sitnice na koje svjesno niste obraćali pažnju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *