Hiljade Mađara na ulicama zbog Orbanovog poreza na internet

Dodajte komentar

Hiljade Mađara protesvovale su zbog najavljenog novog poreza na podatkovni promet na internetu koji će, kako se pribojavaju, ne samo povećati ukupno poresko opterećenje nego i ograničiti temeljna demokratska prava i slobode.

Vlada Viktora Orbana koju mnogi optužuju za nedemokratske mjere, u utorak je predstavila plan novog poreza. Nacrt poreskog zakona predviđa da pružatelji internet usluga plaćaju porez od 150 forinta (3,74 kn) za gigabajt podatkovnog prometa.

Skup je organizovala grupa s Facebooka koja ima više od 210.000 pristalica. Protestanti, a neke lokalne internetske stranice procjenjuju da bih je bilo više od 10.000, okupili su se pred ministarstvom ekonomije. Taj potez slijedi nakon talasa neugodnih Orbanovih protivdemokratskih mjera koje Mađarsku guraju sve dalje od Evrope, stoji u saopštewu za javnost.

U jednom trenutku protestanti su podigli mobilne telefone i osvijetlili trg pred ministarstvom, a zatim su hodali do budimeštanskoga Trga heroja. Neki su otišli i do obližnjega sjedišta Orbanove stranke Fidesza i bacali stare dijelove računara na zgradu te razbili neke prozore, objavio je lokalni internet portal Index.hu.

Organizatori su vladi dali 48 sati da povuče sporni predlog zakona i zaprijetili novim protestima u utorak. Fidesz je u saopštenju objavio kako će u parlamentu podnijeti amandman na taj zakon i odrediti maksimalan iznos koji bi plaćali pojedinci. Po tom saopštewu, mjesečni iznos bio bi ograničen na 700 forintai(2,27 eura), a pružatelji internet usluga plaćali bi porez.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *