Remont pruge košta 337 miliona

Dodajte komentar

Za rekonstrukciju pruge Beograd-Bar neophodno je 337 miliona eura. Od toga se za 167 kilometara pruge kroz Crnu Goru odnosi 139 miliona, a za 654 kilometra kroz Srbiju 198 miliona eura, pokazuju rezultati studije italijanskog Italfera, koja je usvojena na sjednici Vlade u četvrtak, piše Dan.

Eksploatacijom pruge Beograd-Bar, otvorene za saobraćaj 1976. godine, vremenom je došlo do smanjenja brzina radi očuvanja potrebnog nivoa bezbjednosti, što je čini sve manje konkurentnom, kako za prevoz putnika tako i robe. Pruga je u potpunosti elektrificirana, a zbog karakteristike terena svaki četvrti kilometar prolazi kroz tunel. Imajući u vidu geografsko područje kroz koje pruga prolazi i da se sa 12 metara nadmorske visine u Baru penje na 1.000 metara kroz Kolašin i ponovo spušta na 80 metara u Beogradu, jasno je da je vijek trajanja pruge znatno manji u odnosu na pruge kroz ravničarski dio. I pored redovnog održavanja, generalni remont pruge mora se raditi na svakih 20 do 25 godina navodi se u informaciji Vlade.

Studija Italfera pokazuje da će najviše novca, 178 miliona, otići na remont gornjeg i donjeg stroja. Crna Gora će na remont donjeg i gornjeg stroja potrošiti 58, a Srbija 120 miliona eura. Na rekonstrukciju mostova više će potrošiti Crna Gora 19 miliona, u odnosu na 13,6 miliona koliko je potrebno Srbiji. Za remont tunela Srbija će morati da izdvoji 14,8, a Crna Gora 14,1 milion eura.

Ono u čemu Crna Gora zaostaje u odnosu na Srbiju jesu stanični i slični objekti, jer će za njihov remont morati da potroši tri puta više novca. Dok je Srbiji za to potrebno 5,4 miliona, Crna Gora će za stanične objekte morati da izdvoji 17,4 miliona eura. Takođe, Crna Gora će morati za bezbjednost od lavina da izdvoji dva i po miliona, dok Srbiji za to nije potreban nijedan euro. Ipak, Srbija će za hidroinženjerske radove da potroši 11,5 miliona, a Crna Gora 465 hiljada.

Za klizišta ćemo platiti po 1,4 miliona, dok će Srbija platiti četiri miliona više za kosine.

Ukupan iznos koji je potreban za remont građevinske infrastrukture iznosi 297,4 miliona. Od toga se na dio pruge kroz Crnu Goru odno si 120 miliona, a kroz Srbiju 177 miliona navodi se u studiji.

Za elektroinfrastrukturu potrebno je ukupno 39,7 miliona, odnosno Crnoj Gori 19, a Srbiji 20,7 miliona. Crna Gora će morati u elektrifikaciju da uloži 5,2, a Srbija 10,8 miliona, za signalizaciju 13,7 miliona, a Srbija devet i po miliona, dok će se najmanje novca izdvojiti za telekomunikacije 480 hiljada.

Rekonstrukcija pruge Beograd-Bar u poslednje vrijeme česta je tema između vlasti Srbije i Crne Gore i definisana je kao jedan od prioritetnih projekata.

Remontom pruge želi se privući veći broj putnika i korisnika usluga željezničkog saobraćaja, odnosno stvoriti minimalni uslovi za razvoj međunarodnog saobraćaja. Zbog elemenata trase, projektovane brzine saobraćaja su ograničene na 75 do 100 kilometara na čas kazali su iz Vlade. D.M.

Kilometar do Nikšića milion eura

Suma od 139 miliona duplo je manja od novca koji je prije dvije godine izdvojen za rekonstrukciju pruge Podgorica-Nikšić. Tada je za remont 66,3 kilometra pruge izdvojeno 72 miliona eura.

U početku je saobraćalo u prosjeku 20 pugnika po jednom vozu, ali je nakon uvođenja promotivnih karata od jednog eura broj putnika povećan. Problem je što se na toj realciji često kamenuju vozovi. Lani je bilo 26 napada, a samo jednom je pronađen napadač.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *