Varšavska berza se za sada ne spaja sa Bečkom

Dodajte komentar

“Varšavska berza se još neće spajati sa Bečkom. Dugo smo razmišljali o tome i odlučili da za sada odložimo spajanje da bi se fokusirali na naš organski rast u Poljskoj”, rekao je na Varšavskom samitu o tržištima kapitala Pavel Timborski, izvršni direktor i predsjednik Varšavske berze. On je istakao da je rastuća poljska ekonomija razlog jačanja same Varšavske berze.

Da podsjetimo, prije početka privatizacije 1989. godine poljski BDP je bio 8 milijarde dolara. U poslednjih 25 godina on je konstantno rastao da bi 2013. godine bio veći za 630% od onog iz 1989. U periodu krize (2008-2013.) dok je evropski BDP pao za 0,8% poljski je porastao za više od 20%.

Jedan od razloga za to je uspješna privatizacija državnih preduzeća. Naime, Poljska je 1990. godine imala 8.500 državnih preduzeća, a na kraju prošle godine samo 59. Transparentno i stručno prizvatizovana preduzeća sada se nalaze među najbolje listiranima na Varšavskoj berzi ,a samo 3% privatizovanih preduzeća je sada pod nadzorom Ministarstva finansija.

Drugi uslov za jačanje berze je zdrav bankarski sektor sa svojim sredstvima vrijednim 34 milijarde dolara. “Kada uspijete da ponudite kvalitetna preduzeća a da istvoremeno privučete međunarodne investitore onda dobijate berzu koja na dva listtinga ima 901 kompaniju”, rekao je direktor najveće berze u centralnoj i istočnoj Evropi.

Varšavksa berza će se ubuduće širiti pa planira i listiranje brojnih evropskih i svjetskih preduzeća. Sljedeće godine će se među njima naći i kineske firme.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *