Kina i 21 zemlja pokreću novu azijsku banku

Dodajte komentar

Kina i 21 azijska zemlja potpisale su u Pekingu sporazum o formiranju Međunarodne banke za Aziju, što su SAD odmah kritikovale uz ocjenu da je to “nepotreban rival” već ustanovljenih institucija poput Svjetske banke.

Predstavnici 22 države potpisali su memorandum o razumijevanju koji se odnosi na uspostavljanje infrastruktura nove investicione banke.

Nova banka ima za cilj da podstiče investicije u azijskom regionu, čime bi bila konkurent dominaciji SAD, Japana i Evrope u Svjetskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i Azijskoj banci za razvoj.

Međunarodna banka za Aziju finansiraće izgradnju puteva, željeznica, elektrana i telekomunikacione mreže u Aziji.

U toj banci biće predstavnici velikih privrednih sila u Aziji kao što je Indija, i manje privrede poput Singapura, Vijetnama, Filipina i Mongolije. U novoj finansijskoj instituciji nema predstavnika SAD, Japana, Južne Koreje i Australije.

Kineski predsjednik Xi Jinping predložio je prošle godine formiranje banke uz obećanje da će Kina dati početni kapital od 50 milijardi dolara.

Taj kapital je relativno mali u odnosu na postojeće banke. Svjetska banka ima kapital od 220 milijardi dolara, a Azijska banka za razvoj 175 milijardi dolara.

U novoj banci biće i Bangladeš, Kambodža, Kazahstan, Kuvajt, Laos, Malezija, Mjanmar, Nepal, Šri Lanka, Tajland i Uzbekistan.

SAD smatraju da bi nova banka mogla da smanji međunarodne standarde kreditiranja.

Za sada nije utvrđen tačan datum formalnog osnivanja nove azijske banke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *