Automobili troše mnogo više nego što proizvođači tvrde

Dodajte komentar

Automobili u Evropi troše puno više goriva nego što to tvrde proizvođači, pokazalo je novo istraživanje koje je sprovelo Međunarodno vijeće za čisti saobraćaj(ICCT). “Svi podaci potvrđuju da kontinuirano raste jaz između podataka o potrošnji koji daju proizvođači i stvarne potrošnje”, kazao je voditelj evropske podružnice ICCT-a Peter Mock za njemački list Der Spiegel.

ICCT je analizirao podatke više od 500.000 vozila koja se kreću evropskim cestama koristeći vodeće internet portale. Angažovani vozači koriste vlastite datoteke kojima uspoređuju stvarnu potrošnju goriva s onom drugih vlasnika istih vozila i službenim podacima proizvođača.

Analiza podataka popularne njemačke mrežne stranice spritmonitor.de pokazuje da je taj raskorak porastao sa sedam posto u 2001. na 30 posto 2013. godine. Slični rezultati prikupljeni su s drugih Specijalizovanih mrežnih stranica u Britaniji, Francuskoj i Holandiji.

Stručnjaci ICCT-a kažu kako je automobilska industrija ostvarila značajan napredak na polju smanjivanja potrošnje goriva i emisije C02 no izrazili su zabrinutost zbog ovog raskoraka.

Proizvođači automobila podatke o potrošnji goriva dobijaju u laboratorijskim uslovima odobrenom metodologijom koja je predmet kritika zbog neuvažavanja stvarnih uslova vožnje na evropskim putevima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *