Vlada da obezbijedi deset miliona Centralnoj banci

Dodajte komentar

Državna revizorska institucija (DRI) preporučila je da Vlada, shodno Zakonu o Centralnoj banci Crne Gore (CBCG), iz budžeta obezbijedi deset miliona eura, koliko je nedostajući iznos u osnovnom kapitalu vrhovne monetarne institucije.

Osnovni kapital CBCG posljednjeg dana prošle godine iznosio je 40 miliona eura, dok je zakonom o toj instituciji propisano da on bude 50 miliona.

Kolegijum DRI, kojim je rukovodio senator Branislav Radulović, CBCG je preporučio i da obezbijedi da se, prilikom popisa hartija od vrijednosti, u popisne liste unose svi podaci predviđeni Pravilnikom o popisu, s obzirom na to da je prilikom revizije utvrđeno da to nije bio slučaj.

“U popisnu listu nijesu uneseni svi potrebni podaci, kao što je naziv izdavaoca hartija od vrijednosti, datum izdavanja, fer vrijednost hartije od vrijednosti koje su namijenjene prodaji i rok dospjeća”, navodi se u Izvještaju o reviziji CBCG.

Revizori, koji su dali pozitivno mišljenje na finansijski izvještaj CBCG, utvrdili su da u pomoćnoj knjizi osnovnih sredstava nema podataka o površini zemljišta i poslovnih zgrada kojima raspolaže CBCG. Oni su preporučili da se ti podaci evidentiraju kako bi se omogućilo usaglašavanje sa stvarnim stanjem

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *