Evo koliko ISIS zarađuje od nafte

Dodajte komentar

‘Nafta je pokretač ratne mašinerije ISIS-a, posebno vojnih vozila, a od zarade od njene prodaje direktno se finansiraju brojne aktivnosti grupe’, tvrdi kompanija za ekonomske analize IHS.

Od proizvodnje nafte Islamska država na godinu zarađuje oko 800 miliona dolara što je preračunato oko dva miliona dolara na dan, objavio je IHS-a Inc., američka kompanija specijalizovana  za prikupljanje podataka i ekonomske analize.

Trenutačno je u rukama Islamske države sedam manjih nalazišta nafte na sjeveru Iraka i na njima se dnevno puni od 30.000 do 80.000 barela nafte (159 litara). Procjenjuje se da Islamska država na taj način zarađuje oko dva miliona dolara dnevno. Prema podacima sirijske opozicije, ISIS u Siriji u svojim rukama drži 60 posto naftnih polja s dnevnim kapacitetom od 50.000 barela.

Islamska država prihod od prodaje nafte ostvaruje na crnome tržištu, a prodaja se obavlja ‘kamionima, cestama duž turske granice’.

Za razliku od drugih terorističkih organizacija, ISISraspolaže vlastitom teritorijom, koja zauzima trećinu Sirije i trećinu površine Iraka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *