Milošević: Banke izmjestile 670 miliona eura loših kredita

Dodajte komentar

Visok nivo nekvalitetnih kredita je ključni problem, jer svaki peti kredit kasni sa otplatom više od trideset dana, izjavio je viceguverner Velibor Milošević.

On je naveo da je od 2009. do 2013. iz bankarskog sistema izmješteno 670 miliona eura nekvalitetnih kredita.

“Novim konceptualnim pristupom želi se poboljšati kvalitet kreditnog protfolia, ali smatramo da će to dovesti do zanemarljivih pozitivnih efekata. Začarani krug je teško prekinuti, ali je to nužno učiniti i banke moraju biti svjesne svoje specifične uloge u ekonomiji”, izjavio je Milošević listu Bankar.

On je ocijenio da je učešće nekvalitetnih kredita od 18,16 odsto u ukupnim kreditima zabrinjavajuće i da je to glavni izazov koji se nameće pred superviziju, u cilju očuvanja stabilnosti bankarskog i cjelokupnog ekonomskog sistema. Milošević smatra da će podgorički pristup prestrukturiranju loših kredita dovesti do zanemarljivih pozitivnih efekata.

“Vjerujem da banke neće nastaviti sa politikom držanja po strani, jer se situacija neće riješiti sama od sebe”, upozorio je Milošević i istakao da je rezultat makrostresnog testiranja pokazao zadovoljavajući nivo otpornosti crnogorskog bankarskog sistema na nepovoljna kretanja u okruženju.

-Trenutno su banke uglavnom usmjerene na upravljanje nekvalitetnim kreditima. U cilju rješavanja tog problema organizovale su odjeljenja za poboljšanje naplate, uz intenziviranje komunikacije sa problematičnim zajmoprimcima- reako je Milošević.

On je istakao da se pokazalo da kod upravljanja globalnom finansijskom krizom treba djelovati na globalnom nivou, Stoga je, naveo je, pokretanje jedinstvenog mehanizma supervizije očekivan korak.

“Taj mehanizam predstavlja novi sistem bankarske supervizije čiji je glavni cilj da obezbjedi stabilnost evroskog bankraskog sistema i poveća finansijsku integrisanost u okviru EU”, naveo je viceguverner i objasnio da mehanizam jedinstvene supervizije neće imati nikakav direktni uticaj na rad kontrole Centralne banke do ulaska Crne Gore u EU, jer se taj mehanizam primjenjuje isključivo na članice Unije koje pripadaju eurozoni.

“Evropska centralna banka će direktno vršiti superviziju velikih banaka”, naveo je Milošević i dodao da prema tim kriterijumima u Crnoj Gori ne postoje banke koje bi bile predmet takvog oblika supervizije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *